Izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost i Zakona o imovini, koje će doneti snižavanje poreske stope sa pet na 2,5 odsto prilikom kupovine stana, a kod kupovine prvog stana i potpuno ukinuti poresku obavezu, sutra bi trebalo da se nađe na dnevnom redu sednice Vlade Srbije. U Ministarstvu finansija očekuju da se odmah potom Predlog izmena zakona nađe i u skupštinskoj proceduri, kako bi primena novih propisa, kreiranih kao svojevrsni podsticaj razvoju tržišta nekretnina, mogla da počne već u julu ove godine.

Izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost i Zakona o imovini, koje će doneti snižavanje poreske stope sa pet na 2,5 odsto prilikom kupovine stana, a kod kupovine prvog stana i potpuno ukinuti poresku obavezu, sutra bi trebalo da se nađe na dnevnom redu sednice Vlade Srbije. U Ministarstvu finansija očekuju da se odmah potom Predlog izmena zakona nađe i u skupštinskoj proceduri, kako bi primena novih propisa, kreiranih kao svojevrsni podsticaj razvoju tržišta nekretnina, mogla da počne već u julu ove godine. U Ministarstvu finansija kažu da će tekst izmena zakona konačnu formu dobiti posle sednice Vlade, ali ističu da će izmenjeni propisi većini građana kupovinu stana učiniti dostupnijom. To se posebno odnosi na one koji nemaju nekretnine u posedu, jer će biti oslobođeni plaćanja PDV ukoliko kupuju stan u novogradnji, odnosno poreza na prenos apsolutnih prava ukoliko se opredele za stari stan.

Porezi i provizije i do 15.000 evra

Poreske olakšice će posebno dobro doći kupcima koji do krova nad glavom dolaze podizanjem kredita, jer osim poreza, oni plaćaju i troškove obrade kredita, razne takse za izvode i overu dokumenata i kada na kraju i agencija uzme svoju proviziju, cena stana je nadzidana za dodatnih deset ili 15 hiljada evra. Tome treba dodati i da je osnovna cena stana visoka jer ni gradske vlasti, koje određuju cenu građevinskog zemljišta, nisu spremne da se odreknu svog dela kolača, a to nerado čine i investitori čija se zarada kreće između 30 i 40 odsto od ukupne cene stana. Zato bi smanjenje poreske stope bilo značajno za tržište nekretnina, ali veliki doprinos dalo bi i najavljeno ukidanje PDV. S obzirom na to da je većina građevinara zloupotrebljavala taj porez prilikom formiranja cene stanova, i uračunavali su ga u cenu kvadrata, a potom i dodatno naplaćivali od kupca – kaže za Danas Kaća Lazarević iz agencije Alka i podseća da ostaje nerešeno samo pitanje poreza na kapitalnu dobit koje još uvek nije uključeno u paket mera kojima će se stimulisati tržište nekretnina.

U iščekivanju novih poreskih olakšica na tržištu nekretnina trenutno vlada zatišje. U agencijama za promet nekretnina ističu da će izmene zakona oživeti tržište nekretnina, ali dodaju da je i to samo početni korak ka uređivanju te oblasti u kojoj su cene stanova nerealno visoke, a platežna moć stanovništva niska da bi mogla da ih prati.
– Ukoliko Vlada Srbije odluči da smanji porez i da ukine obavezu plaćanja za prvi stan, to će sigurno da podstakne kupovinu i pomogne građanima da dođu do nekog kvadrata više. Ali, to neće rešiti problem visoke cene stambenog kvadrata, posebno u Beogradu, gde je potražnja mnogo veća od ponude. Tu pre svega mislim na kvalitetne stanove koji bi bili ponuđeni po realnim, bolje rečeno, povoljnim, cenama. Problem neće rešiti ni ubrzana izgradnja novih stanova, jer stanovi u novogradnji nisu uknjiženi, i većina kupaca se radije odlučuje za stare stanove gde je dokumentacija koja prati kupoprodaju sređena. Treba, takođe, imati u vidu da 60 do 70 odsto kupaca sredstva obezbeđuju iz kredita, a uprkos tvrdnjama da je zaduživanje moguće i za neuknjižene nekretnina, u praksi se to retko događa – kaže za Danas Žika Pavlović iz agencije Popić.
U agenciji Alka podsećaju da još nije precizno definisano šta se pod prvom kupovinom podrazumeva, ali da je već sada izvesno da će najavljeni paket poreskih olakšica biti dobar potez države.
– Tačno je da je došlo do malog zastoja u prometu, ali od najavljenih mera očekujemo da učine tržište nekretnina dinamičnijim, što je u interesu kako građana koji pokušavaju da obezbede krov nad glavom, tako i državne kase koju će puniti ne visoki porezi, nego veći obrt nekretnina. Primera radi, naplata poreza na prenos apsolutnih prava, kada je poreska stopa iznosila tri odsto bila je daleko efikasnija nego sada, kada je pet odsto od cene stana kaže za Danas Kaća Lazarević iz agencije Alka.
Naša sagovornica ističe da su uz mere poreske politike, potrebni i bolji mehanizmi zaštite kupaca, posebno one kategorije koja kupuje stanove u takozvanoj „sivoj fazi“, odnosno u avansnoj prodaji. „Banke se u potpunosti obezbede da će kredit naplatiti od korisnika, a građani ostaju nezaštićeni ukoliko investitor ne završi stan koji je po nižoj ceni, unapred naplaćen. Zato savetujemo da se u takav posao uđe ili sa dobrim advokatom ili sa nekom od renomiranih agencija koje će raspolagati garancijama investitora da će objekat biti završen ili takve stanove neće puštati u prodaju“ kaže Kaća Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari