Nove istorijski maksimalne vrednosti indeksa Beogradske berze, kao i značajan obim prometa u trgovanju obveznicama RS obeležilli su nedelju iza nas na Beogradskoj berzi. Ukupni promet ostvaren od 12. do 16. februara iznosio je 2,6 milijardi dinara i realizovan je kroz 5,2 hiljade transakcija.

Nove istorijski maksimalne vrednosti indeksa Beogradske berze, kao i značajan obim prometa u trgovanju obveznicama RS obeležilli su nedelju iza nas na Beogradskoj berzi. Ukupni promet ostvaren od 12. do 16. februara iznosio je 2,6 milijardi dinara i realizovan je kroz 5,2 hiljade transakcija. Učeće akcija u nedeljnom prometu iznosilo je 81 odsto, dok su obveznice zabeležile učešće od 19 odsto. U toku prethodne nedelje istrgovano je 185 različitih emisija akcija, od kojih 85 beleži porast cene na nedeljnom nivou. Interesantno je pomenuti da je u utorak, 13. februara na Berzi istrgovano 127 različitih emisija akcija, čime je zabeležen rekord u broju akcija kojima se trgovalo u toku jednog dana.

Suprotne tendencije

Nedeljne promene indeksa Beogradske berze – BELEXFM i BELEX15 pokazale su suprotne tendencije. Uprkos dostignutom istorijskom maksimumu (u utorak, 13. februara), na nivou od 2.185,78 indeksnih poena, indeks BELEX15 na nedeljnom nivou beleži pad vrednosti za 1,04 odsto i petak završava na nivou od 2.134,59 poena. S druge strane, indeks BELEXFM zabeležio je porast vrednosti od 34,14 indeksih poena, odnosno 1,55 odsto i u petak je postigao maksimalnu vrednost od 2.233,28 indeksnih poena.

Posmatrano po obimu prometa, investitorima su u toku prethodne nedelje ponovo bile najinteresantnije akcije banaka kojima se trguje na vanberzanskom tržištu Beogradske berze. Akcije Agrobanke iz Beograda, Metals banke iz Novog Sada, AIK banke iz Niša i Privredne banke Beograd pojedinačno su ostvarile obim prometa veći od 100 miliona dinara, tako da su sa više od 40 odsto učestvovale u ukupnom nedeljnom trgovanju akcijama. S druge strane, posmatrano po promeni cena, dva preduzeća iz sektora građevinarstva – Antikor a.d. Beograd i Komgrad a.d. Subotica nalaze se među pet najvećih cenovnih dobitnika u prethodnoj nedelji. Značajan rast cene na nedeljnom nivou zabeležile su i akcije preduzeća Remont a.d. Kragujevac, Sojaprotein – Kinđa a.d. Kikinda i Industrija kotrljajućih ležaja a.d. Beograd, koje beleže skok cena veći od 50 odsto. Najveći pad cena, od 48,7 odsto u prethodnoj nedelji zabeležile su akcije preduzeća Beogradšped iz Beograda. Učešće stranih investitora u nedeljnom trgovanju akcijama iznosilo je 44,04 odsto, i za nekoliko procenata je više u odnosu na prvih deset dana februara.

Berzanska edukacija

Prethodna nedelja na Berzi bila je obeležena i održavanjem još jednog Osnovnog kursa o Berzi na kom su polaznici imali prilike da se upoznaju sa poslovanjem Berze kao i da se okušaju u simulaciji trgovanja u BELEX sistemu. Još jedan Osnovni kurs o Berzi biće održan od 19. do 21. februara, dok će nakon toga, u skladu sa zainteresovanošću polaznika biti organizovani viši kursevi Beogradske berze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari