Inženjer u "Prvom partizanu" štrajkuje glađu 1Foto: Nenad Kovačević

Inženjer Milovan Milović, koji 33 godine radi u fabrici „Prvi partizan“ Užice, započeo je štrajk glađu zbog, kako tvrdi, zlostavljanja na poslu i premeštaja na drugo radno mesto.

– Već duže vreme, Dobrosav Andrić, generalni direktor, i još nekoliko rukovodilaca u preduzeću zlostavljaju me na radnom mestu. Ne daju mi radne zadatke, a kada ih dobijem uskraćuju mi izlaznicu kako bih otišao iz jednog u drugi pogon da obavim taj posao. Pre nekoliko dana, posle 33 godine staža u fabrici, uručeno mi je rešenje kojim sam premešten na drugo radno mesto – kaže Milović.

Kako dodaje, sve je počelo pre dve godine kada je, kao „uzbunjivač“, prijavio nepravilnosti u radu fabričkog sindikata.

– Umesto da me nagrade, dobio sam otkaz. Kasnije me je na radno mesto vratilo Ministarstvo za rad, ali počeli su da me kažnjavaju, tako što su mi skoro od svake plate odbijali pet odsto. Ako zatražim objašnjenje zbog čega to rade, usledila bi nova kazna. Sada su me optužili da sam neradnik, iako sam 2012. godine bio proglašen za najboljeg radnika u fabrici – tvrdi Milović i svedoči o tome da je poslovodstvo prekinulo svaki vid komunikacije s njim, a potom poručuje da „štrajk neće prekinuti, dok ga poslovodstvo ne bude vratilo na staro radno mesto“.

Dobrosav Andrić, generalni direktor preduzeća, rekao je da je premeštanje radnika sa jednog na drugo radno mesto uobičajeno u svim fabrikama, pa i „Prvom partizanu“.

– Rukovodstvo je smatralo da bi on dao veći doprinos na novom radnom mestu, a time bi sačuvao i svoje radno mesto u fabrici. Bio je u konfliktu sa neposrednim šefom, pa je započeo štrajk glađu, koji nije u skladu sa zakonom – rekao je Andrić i dodao da se nada da će taj problem biti brzo rešen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari