Ispaljeno 1.029 protivgradnih raketa 1Foto: Fonet

Državni sekretar u ministartvu poljoprivrede Željko Radošević izjavio je da je tokom nevremena u prethodna dva dana u više opština u Srbiji ispaljeno ukupno 1029 protivgradnih raketa, a da se šteta još procenjuje.

U ovom momentu šteta se još uvek procenjuje. Obišli smo Topolu, Aranđelovac, Smederevsku Palanku, Veliku Planu i Požarevac. To je deo lokalnih samouprava na čijem području je veliko nevreme 13. juna nanelo štete koje se razlikuju od opštine do opštine, naveo je Radošević za RTS.

On je sitakao da je protivgradna zaštita u 2018. ušla potpuno spremna sa preko 13.000 protivgradnih raketa i da je na dan nevremena ispalila 1029 raketa sa deset radarskih centara.

Prema njegovim rečima, nigde u svetu sistem protivgradne zaštite nije sto odsto efikasan.

Ni u najrazvijenijim zemljama poput Francuske i SAD sistem protivgradne zaštite nije sto odsto efikasan, procenjuje se na 30 do 50 odsto, naveo je Radošević.

Ministarstvo poljoprivrede u merama agrarne politike ima nekoliko mera koje mogu da smanje štetno dejstvo ovakvih neprilika, rekao je Radošević i naglasio da Ministarstvo godinama unazad regresira premiju osiguranja useva koja itekako mogu da ublaže štete koje su nastale, naveo je državni sekretar u ministartvu poljoprivrede.

Dodaje da većina poljoprivrednika nije osigurana, ali da je u 2017. bilo 22.301 zahtev koji je vredan više 602 miliona.

Ministarstvo poljoprivrede u merama podrške ima meru Izgradnja protivgradnih mreža, koja je, kako kaže Radošević, apsolutno efikasna.

Protivgradne mreže su pre svega namenjene za voćare, ali i mali poljoprivrednici sebi mogu da je priušte s obzirom da u Ministarstvu poljoprivrede postoji jedna kreditna linija koja pruža priliku da naši poljoprivrednici mlađi od 40 godina i žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstva mogu da dobiju kreditna sredstva upravo za ove namene – za izgradnju protivgradnih mreža sa kamatnom stopom od jedan odsto, istakao je Radošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari