Isplata prvih 30 evra pomoći počinje danas 1Kupovina na Uskrs u uslovima koone u Severnoj Makedoniji Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Isplata finansijske pomoći građanima Srbije, u cilju suzbijanja negativnih efekata epidemije korona virusa, u visini od 30 evra startuje danas.

Od ukupnog broja prijavljenih građana za ovu pomoć, njih oko 630.000 novac će na svojim računima imati već danas do popodneva.

Prema dostupnim podacima, za novčanu pomoć u iznosu od 30 plus 30 evra prijavilo se putem portala Uprave za trezor ili telefonski više od tri miliona građana.

Prijavljivanje još uvek nije završeno i traje do subote 15. maja. Planirano je da svi prijavljeni građani pomoć dobiju do četvrtka, 20. maja.

Penzioneri, njih 1,7 miliona, dobili su prvu ratu pomoći od 30 evra 6. maja i oni nisu morali da se prijavljuju već im je sledovala po automatizmu.

Kako je najavljeno, u junu će nezaposleni dobiti dodatnih 60 evra pomoći, penzioneri će u septembru dobiti još 50 evra, a u novembru će svojih drugih 30 evra dobiti svi koji su se za to prijavili.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je jedini razlog zbog kojeg se vlast odlučila na ovakav, kako kaže populistički potez, vezana za predstojeće izbore koji bi trebalo da se održe za godinu dana.

– Kao i prošli put vlast se opredelila za novčanu pomoć smatrajući da je to za nju dobar predizborni potez i da će na taj način doći do većeg broja glasača na predstojećim izborima. U praksi, reč je o veoma štetnom potezu. Jer da bi taj novac dala građanima država je morala da se zaduži i moraćemo veoma skupo kroz kamate da vraćamo taj pozajmljeni novac. Ako se tako sagledava, jasno je uočiti da se u suštini gubi a ne dobija, naročito kada se zna da će se ti dugovi morati regulisati iz budžetskih sredstava – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je drugi veliki problem taj što je pomoć podeljena potpuno neracionalno i neplanski svim građanima, pa su je na taj način dobili i oni kojima nije potrebna.

– Potpuno je nepravedno u krizi u kakvoj se nalazimo deliti državnu pomoć svima. NJu bi trebalo da dobiju isključivo oni kojima je ona potrebna a ne da se sredstva potpuno bespotrebno dele onima kojima ona nisu nužna. Podela novca nezaposlenima, beskućnicima, ljudima sa niskim primanjima i onima koji su u lošem materijalnom položaju je nešto što bi trebalo učiniti u ovom trenutku. Tu bi trebalo skoncentrisati novčana sredstva i to bi proizvelo željeni efekat. Međutim, vlast se iz populističkih razloga odlučila da novac podeli svima, jer smatra da će na taj način dobiti najviše predizbornih poena – navodi Kovačević.

Da ne postoji nužda da se novčana pomoć daje svim građanima koji se prijave već da ju je trebalo usmeriti na ugrožene grupe smatra i Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.

– Novčana pomoć nije adekvatno raspoređena. Tu nema spora. Ovakav način nije selektivan a bilo je potrebno da bude jer je novac trebalo da bude podeljen onima koji su najugroženiji negativnim efektima korona virusa. Stoga se može konstatovati da javni novac koji se daje nije iskorišćen na pravi način i da treba naći drugačiji model koji bi omogućio princip pravednosti. Drugim rečima, taj novac je trebalo dodati uz socijalnu pomoć kao i svim drugim građanima sa niskim primanjima. Nije bilo potrebe da pomoć dobijaju svi koji se prijave jer među njima ima i onih kojima objektivno nije potrebna – zaključuje Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari