Tenderska komisija otvoriće danas u 15 sati tehničke ponude koje su za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor dostavili kiparski SMR iz sastava ruskog Bejzik element i konzorcijum austrijske grupacije A-TEK. To će se dogoditi ukoliko Komisija potvrdi da je kvalifikaciona dokumentacija, koja je otvorena prošlog utorka, potpuna.

Tenderska komisija otvoriće danas u 15 sati tehničke ponude koje su za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena Bor dostavili kiparski SMR iz sastava ruskog Bejzik element i konzorcijum austrijske grupacije A-TEK. To će se dogoditi ukoliko Komisija potvrdi da je kvalifikaciona dokumentacija, koja je otvorena prošlog utorka, potpuna. Na prvom sastanku Tenderske komisije utvrđeno je da su obe kompanije dostavile traženu dokumentaciju kiparski SMR nije, kao poseban dokument, dostavio dokaze da ispunjava sve uslove tendera. Da li i sadržaj tih papira odgovara zahtevima, utvrđivao je tokom prošle nedelje privatizacioni savetnik i danas će njegov izveštaj biti predstavljen javnosti i ako Komisija usvoji izveštaj, koverte sa tehničkom ponudom biće otvorene što će predstavljati drugu fazu tenderske procedure. Ova faza značajna je jer sadrži plan investicija na koje se obavezuje potencijalni kupac kao i način realizacije socijalnog programa, pa na izvestan način otkriva namere budućeg vlasnika.
Prema uslovima tendera, investicioni program iznosi najmanje 180 miliona evra (na prvom tenderu je bio 60 miliona evra) i najvećim delom se odnosi na ulaganja u izgradnju nove topionice, dok je socijalnim programom određeno da u narede tri godine neće biti otpuštanja radnika, osim u slučajevima kada se o tome dogovore novi poslodavac i radnik uz predviđenu otpremninu. Ukoliko rokovi za prikupljanje nedostajuće dokumentacije ne budu produženi, otvaranje finansijske ponude trebalo bi da bude zakazano za narednu nedelju, kada će se znati i pobednik na tenderu. Tenderska komisija je na prvom sastanku objavila da će visina cene biti jedini kriterijum za rangiranje učesnika. Da podsetimo, početna cena za rudnike u Boru i Majdanpeku i za Topionicu sa rafinacijom, iznosi 340 miliona evra, tendersku dokumentaciju otkupilo je pet kompanija, ali su konačnu ponudu dostavile dve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari