Iz budžeta 2,7 miliona za razvoj inovacija 1

Došao sam u Bor da bih motivisao i pozvao sve inovativne kompanije iz ovog regiona da se prijave na javni konkurs na kojem će Vlada Srbije dodeliti 2,7 miliona evra iz republičkog budžeta za razvoj inovacija u Srbiji.

To je rekao Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije. On je istakao da konkurs koji je raspisan u junu, traje do 01. septembra, a da ga je raspisao Fond za inovacionu delatnost.

„Kompanije mogu da apliciraju za dva programa. Prvi je program za mlade startap kompanije do tri godine starosti, za koje se dodeljuju sredstva do 80.000 evra za razvoj inovacija. Drugi program je namenjen svim kompanijama koje razvijaju inovacionu tehnologiju koja može da bude konkurentna na tržištu, a koja mogu da konkurišu za sredstva u visini do 300.000 evra“, naveo je Popović na konferenciji za novinare u zgradi opštinske uprave Bor.

Popović je istakao da Vlada Srbije prepoznaje inovacije i razvoj visokih tehnologija kao jedne od ključnih konkurentskih prednosti Srbije u budućnosti.

„Imamo talentovane mlade inženjere i naučnike. Želimo da im pomognemo da razviju svoje inovativne start-ap kompanije i ponude svoje proizvode na domaćem i međunarodnom tržištu“, rekao je Popović.

On je ocenio da domaća privreda, zasnovana na inovativnom preduzetništvu i informacionom tehnologijama, vodi Srbiju u budućnost. „To je proizvodnja koja je namenjena izvozu, koja donosi nova radna mesta i obezbeđuje ostanak mladih u Srbiji“, naveo je on.

Popović je istakao da inovacije ne poznaju granice. „Podrška Vlade nije namenjena samo ljudima u velikim gradskim centrima u Srbiji. Mi želimo da podržimo što veći broj inovativnih kompanija u Boru, Majdanpeku, Negotinu, Zaječaru, kao i u svim drugim delovima Srbije“, rekao je Popović.

„Zato ćemo nastaviti da promovišemo ovaj konkurs širom Srbije i da pozivamo kompanije da se u što većem broju prijave za ova sredstva“ zaključio je on.

O konkursu za razvoj inovacija u Srbiji i njegovom značaju za rast lokalne ekonomije govorili su i Aleksandar Milikić, predsednik opštine Bor, Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost, kao i Dejan Tošić, v.d. direktora regionalne Privredne komore Srbije za Zaječarski i Borski upravni okrug.

Tokom posete Boru ministar Nenad Popović posetio je i Tehnički fakultet u ovom gradu gde je sa dekanom, prof. dr Nadom Štrbac, rezgovarao o transferu znanja i primeni naučno-istraživačkog rada u industriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari