Izjava republičkog ministra energetike i rudarstva Aleksandra Popovića da su Srbiji potrebne nove elektrane ponovo je u prvi plan izbacila već nekoliko puta najavljenu gradnju Hidroelektrane Buk Bijela na Drini koju bi Elektroprivreda Srbije trebalo da podigne u saradnji sa partnerima iz Republike Srpske.

Izjava republičkog ministra energetike i rudarstva Aleksandra Popovića da su Srbiji potrebne nove elektrane ponovo je u prvi plan izbacila već nekoliko puta najavljenu gradnju Hidroelektrane Buk Bijela na Drini koju bi Elektroprivreda Srbije trebalo da podigne u saradnji sa partnerima iz Republike Srpske. Procenjuje se da bi izgradnjom HE Buk Bijela, i Srbija i Republika Srpska obezbedile sigurnije snabdevanje električnom energijom, što bi imajući u vidu deficit struje koji vlada u regionu Balkana bilo od velikog značaja. Eksperti ističu da bi izgradnja jedne uzvodne hidroelektrane, poput Buk Bijele, omogućila ravnomerniju kontrolu proizvodnje električne energije, odnosno maksimalnu iskorišćenost kapaciteta. Izgradnja HE Buk Bijela bi se isplatila i EPS i Elektroprivredi Republike Srpske imajući u vidu činjenicu da veletrgovci, posredujući pri kupovini struje ostvarivali velike zarade. Predstavnici vlada Srbije i Republike Srpske složili su se da izgradnja hidroelektrane počne naredne godine. U međuvremenu treba rešiti pitanje da li će u projekat biti uključen i treći partner. Od toga da li će Srbija i Republika Srpska uspeti da obezbede sav novac potrebna za izgradnju elektrane zavisiće odluka o uključivanju još nekog od igrača u taj posao. Vlade Srbije i Republike Srpske su izrazile spremnost da zatraže i kreditnu podršku za realizaciju projekta. Hidroelektrana Buk Bijela imaće snagu 150 megavata a akumulacija bi se nalazila na teritoriji Republike Srpske. Vrednost električne enegije koju bi proizvodila HE Buk Bijela na godišnjem nivou iznosila bi 200 miliona evra, dok će cena izgradnje, zavisiti od projekta po kojem će biti građena. „Gruba“ procena je da će za izgradnju Buk Bijele biti potrebno između 100-150 miliona evra.

EPS : Za ekologiju 520 miliona evra

Beograd – Elektroprivredi Srbije za projekte zaštite životne sreedine u proizvodnji električne energije do 2015. godine potrebno je oko 521 milion evra, izjavio je juče na Sajmu energetike predstavnik te kompanije Mihajlo Gavrić i dodao da je najviše novca oko 390 miliona evra potrebno za odsumporavanje dimnih gasova, dok je za smanjenje emisija azotnih oksida potrebno 48 miliona evra. On je naglasio da je za rekonstrukciju elektrofiltera termoelektrana potrebno 33 miliona evra, a za rekonstrukciju postojećih sistema transporta i odlaganje pepela na deponiju i uvođenje nove tehnologije potebno je 40 miliona evra.

Podsećanja radi, ranije je bilo planirano da u izgradnji HE Buk Bijela učestvuje i Crna Gora, i u tom slučaju kapacitet ove hidroelektrane bio bi oko 500 megavata. Međutim, Skupština Crne Gore donela je Deklaraciju o zaštiti reke Tare, koja podrazumeva zabranu izgradnje HE Buk Bijela. U obrazloženju te odluke stoji da izgradnja hidrocentrale ne bi bila moguća bez potapanja dela kanjona Tare, koji je pod zaštitom Uneska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari