Iz EPS-a odlazi ko hoće, a ne ko treba 1Foto: Aleksandar Veljković

Elektroprivreda Srbije pripremila je paket stimulativnih mera namenjen zaposlenima koji imaju najmanje 40 godina radnog staža, a čijim bi dobrovoljnim odlaskom EPS trebalo da do 2020. godine uštedi više od 100 miliona evra.

S druge strane, u Sindikatu EPS „Nezavisnost“ tvrde da radnici odlaze neplanski i da visoke otpremnine koje se nude mogu dovesti do toga da preduzeće oseti akutni nedostatak radne snage u narednom periodu.

Dogovorom koji su postigli menadžment i većinski Sindikat radnika EPS-a dogovoreno je da u zavisnosti od godina radnog staža zaposleni koji prihvate da dobrovoljno odu dobiju 5.000 do 20.000 evra. Novac će se isključivo isplaćivati iz sredstava EPS-a, a ne iz državnog budžeta.

– EPS je pokrenuo optimizaciju broja zaposlenih i ponudio otpremnine za prevremeni odlazak u penziju radnika koji imaju 40 godina staža i manje od 65 godina života. Prvi smo krenuli sa racionalizacijom broja zaposlenih i to onih kojih idu u prevremenu penziju, jer je cilj da unapredimo efikasnost, budemo uspešniji, podmladimo EPS u kojem je sada prosek godina zaposlenih veći od 50. Program stimulativnih otpremnina urađen je na predlog Svetske banke, a dogovor je postignut kroz razgovore Vlade Srbije, Sindikata i rukovodstva EPS – kažu za Danas u ovom preduzeću. U EPS-u ističu da će najveći broj prijavljenih dobiti oko 5.000 evra, a maksimalni iznos koji će dobiti oni koji imaju beneficirani radni staž i rade na najtežim poslovima, uglavnom na kopovima, iznosi 20.000 evra.

– Planirano smanjenje broja zaposlenih u 2016. godini ostvariće se prirodnim odlivom i dobrovoljnim odlaskom u penziju uz isplatu otpremnine. Dosad se na poziv za dobrovoljni odlazak u prevremenu penziju uz isplatu naknade prijavilo 1.917 zaposlenih, ali tek posle završenog prijavljivanja i provere koliko je prijava ispunilo uslove može se dati konačan broj. Takođe, u toku je prijavljivanje zaposlenih i tek nakon analize ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na stimulativnu naknadu mogu se predvideti potrebna sredstva koja će se izdvojiti za otpremnine – naglašavaju u EPS-u.
Dragoslav LJubičić, glavni poverenik Sindikata EPS „Nezavisnost“, kaže za Danas da je Vlada Srbije dogovorila sa Međunarodnim monetarnim fondom da se iz EPS-a u narednih nekoliko godina (do 2020) otpusti oko pet hiljada radnika.

– Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić tvrdi da se već prijavilo 1.860 radnika koji bi do kraja godine trebalo dobrovoljno uz otpremnine da napuste preduzeće. Očekujem ipak da će broj biti manji jer među prijavljenima ima i radnika sa beneficiranim radnim stažom. Oni će u penziju po tom osnovu da idu za koju godinu pa im se više isplati da sačekaju umesto da odu tada s obzirom da se najavljuje ukidanje odluke o smanjenju zarada za 10 odsto. To znači da bi uz otpremninu mogli da računaju na penzije veće nego što će ih imati oni radnici napuste EPS do kraja godine – objašnjava LJubičić.

Naš sagovornik ističe da je poslovodstvo razgovore o otpremninama vodilo samo sa Sindikatom radnika EPS-a, čime je pokazalo da ne poštuje socijalni dijalog niti mari za mišljenje onog dela zaposlenih koji je organizovan u okviru Sindikata EPS „Nezavisnost“.

– Odgovorno tvrdim da je ovakav način smanjenja broja zaposlenih u preduzeću stimulisan otpremninama apsolutno pogrešan i da nije u interesu ni preduzeća ni potrošača. Naime, otpremnine će nažalost motivisati i dobar deo i dalje radno sposobnog proizvodnog kadra da napusti preduzeće. Dakle, EPS će ostati bez jednog broja radnika iz proizvodnje i inženjera, što je apsolutno štetno. EPS će se na taj način suočiti sa situacijom da u narednom periodu ostane bez potrebne i kvalifikovane radne snage koju je izuzetno teško naći na tržištu. Suština je u tome što u proizvodnom sektoru EPS-a nema viškova radne snage i odlazak onih koji još uvek nisu za penziju iz tih pogona može da se pogubno odrazi na snabdevanje strujom u Srbiji. Viškova može biti samo u administraciji a nikako među radnicima u postrojenjima za proizvodnju – tvrdi LJubičić.

On naglašava da je situacija takva da u Termoelektrani „Nikola Tesla“ proizvodnju struje sprovodi minimalan broj zaposlenih.

– U poslednje dve-tri godine u održavanje proizvodnje se ulažu veoma mala sredstva tako da bi se u narednom periodu uz gubitak kvalifikovane radne snage sve to moglo negativno odraziti na stabilnost elektroenergetskog sistema Srbije – kaže LJubičić. Prema njegovim rečima, osnovni problem je u tome što se restrukturiranje i reforme u EPS-u sprovode na pogrešan način i što menadžment nema pravu ideju na koji način treba voditi i ostvariti uštede u preduzeću.
Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za Danas da je sistem dobrovoljnih otpremnina pogrešan metod jer može dovesti do gubitka kvalifikovane radne snage u preduzeću.

– Dobrovoljni odlazak iz preduzeća obično koriste oni koji lako mogu naći posao na tržištu rada kao i radnici koji su pred penzijom. Odlazak te dve kategorije zaposlenih je ogroman finansijski gubitak za preduzeće. Naime, na taj način preduzeće može ostati bez velikog broja zaposlenih koji su i dalje sposobni za rad, što može ugroziti njegovo nesmetano funkcionisanje, a s druge strane gubi se i tako što se novac za otpremnine daje ljudima koji bi i ovako za nekoliko godina otišli u penziju – objašnjava Arsić.

On ističe da se takav sistem dobrovoljnog odlaska sa posla negativno odrazio i izazvao nedostatak radne snage u Srbiji 2006. godine kada je otpremnine uzeo jedan broj zaposlenih u prosveti i zdravstvu koji su posao mogli da nađu na drugoj strani.

– Upravo zbog toga ne bi trebalo koristiti model dobrovoljnog odlaska iz preduzeća uz otpremnine. Umesto toga trebalo bi izabrati model, koji bi svakako bio korisniji za EPS, da se uradi sistematizacija i otpremnine odrede samo za one zaposlene za čijim radom u preduzeću zaista ne postoji potreba. Ipak, izabrano je rešenje na koje je očito uticaj imala i jaka pregovaračka pozicija sindikata koji je uspeo da se izbori za varijantu dobrovoljnog odlaska uz otpremnine – zaključuje Arsić.

Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a koji učestvuje u pregovorima, juče nije bio dostupan za komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari