Iz krize smo izašli sa jasnom vizijom i još ambicioznijim planovima 1Foto: Promo

Više od godinu dana Marko Njavro se kao generalni direktor nalazi na čelu kompanije Atlantic Štark, koja poslu je kao strateško poslovno područje Slatko i slano u okviru Atlantic Grupe.

Za Danas govori o tome kako je kompanija odreagovala na krizu i prilagodila poslovanje novim okolnostima.

– Kada se sada osvrnem na sve što smo prošli, ali i na postignute rezultate, verujem da smo iz ove teške i izazovne, ali negde za nas i dobre poslovne godine, izašli sa jasnom vizijom i još više optimizma i ambicije da unapredimo svoje poslovanje. Naša strategija je pokazala otpornost na krizu, ali isto tako smo i kao zaposleni uspeli da ostanemo povezani.

Rekao bih da nam je baš to jedinstvo, uz prethodnu stabilnu finansijsku poziciju, optimizaciju poslovnih procesa i kvalitetno strateško planiranje, donelo kontinuitet poslovanja, sigurnost radnih mesta, ali i profitabilnost uz minimalne negativne posledice na prihode i rekordno nisku zaduženost. Očuvali smo poslovanje kompanije, kao i redovna primanja, ali isplatili i godišnje nagrade zaposlenima koje su redovna davanja krajem svake godine, pa i bonuse. Takođe, zaposlenima smo pomogli i kroz različite programe psihološke zaštite, kako bi se najlakše prilagodili novim uslovima, bilo da su radili od kuće ili u proizvodnji, koja je sve vreme redovno funkcionisala. Obezbedili smo i dodatnu novčanu potporu zaposlenima koji su bili pogođeni zemljotresima u Hrvatskoj, ali isto tako i novčane i robne donacije za nacionalne krizne štabove u borbi protiv korone, na svim tržištima na kojima poslujemo, a da pritom ni na jednom od njih nismo koristili državne olakšice.

Kako je pandemija uticala na samu konditorsku industriju i poslovanje Atlantic Štarka, odnosno na strateško poslovno područje Slatko i slano?

– Restriktivne mere povodom pandemije značajno su izmenile potrošačke navike u kupovini i konzumaciji konditorskih proizvoda. Smanjena je konzumacija van domaćinstva, kao i impulsna kupovina, manja je frekvencija nabavki, skraćeno vreme posvećeno kupovini i fokus je na osnovne životne namirnice. Istovremeno, došlo je do ekspanzije pripreme hrane, naročito poslastica, u domaćinstvu. Te promene različito su se reflektovale na pojedine segmente našeg portfolija, posebno negativno na kategorije čokolada, keksa i vafla. Na uočene izazove i prilike odgovoreno je integrisanim marketinško-prodajnim naporima sa uporištem u brendovima već izgrađenog stabilnog kredibiliteta kod potrošača. Pojačana konzumacija u domaćinstvu inspirisala je lansiranje većih pakovanja (smoki i bananica) i nutritivno atraktivnijih proizvoda (prima grissini). Otežani uslovi kupovine zahtevali su taktičku odbranu na mestu prodaje pojačanim nadzorom pozicioniranja, a konkurentnost je podržavana cenovno motivisanim akcijama.

Da li je pandemija uticala na smanjenje izvoza s obzirom na to da je svaka zemlja imala neke svoje specifične mere kako bi prevazišla trenutnu krizu?

– Geografska struktura ostaje bez bitnije promene uz dominaciju tržišta Srbije s vrednosnim učešćem od 65 odsto, gde se uspeh smokija ogleda u poboljšanju tržišne pozicije uz povećanje vrednosnog tržišnog udela. Takođe, odlične rezultate postigli su i proizvodi pogodni za pravljenje domaćih poslastica kao što je čokolada za kuvanje – menaž i keks petit beurre. Barovi i sticksi poslednjih par meseci u 2020. isto beleže rast prodaje u odnosu na prethodnu godinu. Suštinski, godina iza nas bila je najteža na tržištima koja su usled pandemije imala vrlo restriktivne mere, kao i na tržištima koja jako zavise od turističke sezone. Dakle Srbija, Hrvatska, BiH, Crna Gora… dok je s druge strane ostvaren rast na tržištima Slovenije, Austrije, Makedonije i ostatka sveta tj. ROW-a. Raduje i početak prodaje smokija na tržištu Rusije, to je ogromno tržište koje nudi velike prilike… na tome ćemo nastaviti da radimo i ove godine, kao i na tome da se vratimo na nekadašnji promet na tržištu Kosova, s kojim smo opet krenuli da radimo sredinom prošle godine.

A kakvi su svetski trendovi u konditorskoj industriji – možemo li da idemo u korak s njima?

– Navike potrošača produbljuju se u pravcu kvalitetnih, nutritivno bogatih namirnica u skladnoj i promišljenoj ishrani. Briga o zdravlju i jačanju imuniteta je sada samo još dodatno pojačana, a proaktivan način života kao trend će uticati na mnoge promene u vezi sa ishranom. U konditorskoj industriji to znači da potrošači sve češće pažljivo čitaju deklaracije sa željom da se okrenu korišćenju sirovina sa poreklom, prirodnih zaslađivača, žitarica od celog zrna, manje transmasnih kiselina… Takođe, sada su došli na red allergy – free proizvodi, bez glutena, laktoze, orašastih plodova koji izazivaju alergije. Dodatak vitamina u proizvode je takođe aktuelan, naročito sada kada se ističe značaj vitamina D i C za jači imunitet i otpornost organizma.

Šta su trendovi na tržištu hrane?

– Bez obzira na brigu o ishrani, potrošači će želeti da se prepuste svojim željama, idealno bez osećanja krivice. To znači da proizvodi treba da imaju niži sadržaj šećera, a visok sadržaj probiotika, proteina, prirodnih sastojaka. Brendovi će morati da se fokusiraju na zanimljive i inovativne pristupe komunikaciji o transparentnosti, kako bi uverili potrošače da donose pravu odluku o kupovini. Takođe, da bi ublažili svoj svakodnevni stres, potrošači će sebe povremeno nagraditi onim što vole, iako to nije možda baš najzdravije. Okrenuće se nostalgičnim ili egzotičnim ukusima koji im bude nova iskustva.

Imate li u Štarku odgovor na to?

– Naravno. Još pre nekoliko godina opredelili smo se za razvoj zdravijih kategorija proizvoda, postepeno smo zamenili veštačke arome prirodnim, koristimo prirodne boje i uveli smo ne hidrogenizovane biljne masnoće umesto hidrogenizovanih masti. Integrino keks je primer vrlo uspešnog brenda, koji je uspeo da zbog svog sastava, odličnog ukusa i prepoznatljivog identiteta vrlo brzo osvoji potrošače. Iz kategorije flipsa, smoki je već godinama u top 10 najprepoznatljivijih brendova jugoistočne Evrope, proizvodi se od prirodnih sirovina kao što su kukuruzni griz, kikiriki, biljna mast, sojino brašno i so, bez dodavanja bilo kakvih aditiva, arome ili pojačivača ukusa. Takođe, prilagođavajući se očekivanjima vrhunskog iskustva naših potrošača, u ovoj godini pripremamo mnoga autentična iznenađenja. Smoki, krem bananica, čokolade „Najlepše želje“ su proizvodi za koje su mnoge generacije vezane.

Koliko je teško biti inovativan i postići nove uspehe, naročito u konditorskoj industriji, u koju se poslednjih godina konstantno ulaže?

– Ako samo navedem činjenice da je iza Štarkovih najstarijih brendova gotovo stogodišnja tradicija, da trenutno imamo oko 100 miliona evra godišnjeg obrta, da je naš asortiman u šest proizvodnih kategorija, da imamo osam MEX brendova i samo u ovoj godini ulaganje u novu, najsavremeniju liniju čokolade od 8,5 miliona evra, jasno je o kakvim respektabilnim brendovima govorimo, što je, naravno, svojevremeno prepoznala i Atlantic Grupa. Štarkova tradicija i kvalitet su odlična osnova koju ćemo ubuduće, novim projektima, intenzivno nadograđivati atributima kao što su inovativnost, uspešnost, poverenje novih generacija. To svakako nije lako, ali ulažemo u tehnologiju i razvoj i stvaramo dinamično okruženje koje se brzo prilagođava promenama na tržištu i očekivanjima potrošača. Želimo da budemo drugačiji, kreativni, da inspirišemo inovativnost i da našim brendovima otvorimo nove perspektive. Štarkovi core brendovi i širenje njihovog portfolija su očiti primer da kreativnost vodi prema novim perspektivama, pogotovo kada inovirate već dobro poznate brendove. Razvijamo nove recepture i Limited Edition artikle, po principu „inspired by“ kao odgovor na potrošačku radoznalost i savremeni trend sinhronog kombinovanja različitih ukusa, tekstura, vrsta proizvoda.

Da li ste uspeli da ostvarite ono što ste zamislili dolaskom na novu funkciju i kakvi su Vam generalno ciljevi i planovi za naredni period?

– Jeste da su prvobitni planovi morali da se prilagode novonastaloj situaciji, ali u proteklih godinu dana pokrenuli smo dosta promena, neke od njih već pokazuju dobre rezultate, a neke su puno dugoročnijeg karaktera, tako da sam zadovoljan postignutim. Generalno, Atlantic Grupa je u tekuću godinu ušla s najavom strateških prioriteta za naredni period od tri do pet godina koji u osnovi podrazumevaju jačenje temelja našeg poslovanja, dalji rast, ali i poboljšanja u svim poslovnim segmentima, naravno uz očuvanje vodeće pozicije regionalnog distributera. Suština je da nastavljamo sa jačenjem svojih temelja tako što ulažemo u svoje core brendove, u proizvodne procese, u inovacije i potrošačko iskustvo, ali i u ljude i korporativnu kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari