Iz sredstava Nacionalnog investicionog plana, za otvaranje novih radnih mesta, izdvojeno je 20 miliona evra, i gotovo polovina sredstava već je utrošena s obzirom na to da su potpisani ugovori sa 13 firmi koje će nakon okončanja pokretanja proizvodnje, uposliti ukupno pet hiljada radnika.

Iz sredstava Nacionalnog investicionog plana, za otvaranje novih radnih mesta, izdvojeno je 20 miliona evra, i gotovo polovina sredstava već je utrošena s obzirom na to da su potpisani ugovori sa 13 firmi koje će nakon okončanja pokretanja proizvodnje, uposliti ukupno pet hiljada radnika. Polovina investicija je domaćeg porekla, a od inostranih, prisutne su kompanije iz Velike Britanije, Italije, Nemačke i Slovenije – izjavila je juče Jasna Matić, direktor Agencije za strana ulaganja i podsticaj izvoza (SIEPA), na skupu koji je organizovala Unija proizvođača tekstila. Povod za ovaj susret bilo je potpisivanje ugovora o dodeli 470 hiljada evra iz NIP novim vlasnicima Planteksa iz Plandišta. Novac će biti uložen u otvaranje 250 radnih mesta. Predsednik Unije tekstilaca Milan Knežević naglasio je da čitava srpska tekstilna industrija stoji uz fabriku iz Plandišta, jer pokretanje proizvodnje pamučnih tkanina znači supstituciju izvoza vrednog oko 50 miliona evra i omogućava preferencijalni izvoz u zemlje Evropske unije, zbog čega se očekuje da naredne godine izvoz tekstila premaši 600 miliona evra.
– Nezaposlenost je ključni problem srpske privrede, posebno u radno intenzivnim granama, gde rade uglavnom žene, radnici sa nižim kvalifikacijama i oni koji su iz tranzicije izašli kao gubitnici, jer su gašenjem preduzeća u armiju nezaposlenih ušli sa navršenih 45 ili 50 godina. Za te kategorije država je napravila poseban program koji poslodavce podstiče da ih zapošljavaju, i za poslednja četiri meseca samo po tom osnovu posao je našlo 3.800 radnika – rekao je Vladimir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i naglasio da je pomoć tekstilaca u kreiranju ukupnog privrednog ambijenta bila dragocena „jer su uspeli da se udruže, definišu probleme i nateraju državne organe da rade svoj posao“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari