Izbori "spasili" bebi PDV 1Foto: Miroslav Dragojević

Roditelji koji imaju pravo na refundaciju PDV-a za kupljenu hranu i opremu za bebe mogu da nastave da sakupljaju račune, uprkos tome što je povraćaj PDV zakonom ukinut krajem 2016.

Povraćaj PDV-a ukinut je u decembru, ali će odredbe tog zakona važiti sve dok država ne usvoji drugi, dugo najavljivani zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom – koji je trenutno u fazi Nacrta, prošao javnu raspravu, ali će zbog predsedničkih izbora dodatno biti odložen i biti prinuđen da ponovo prolazi kroz istu proceduru.

– Nacrt zakona finansijskoj podršci porodici sa decom prošao je fazu javne rasprave i dobijanja potrebnih mišljenja, ali zbog raspisanih izbora nije išao u dalju proceduru – napominju u ovom ministarstvu. Oni ističu kako će zbog formiranja nove vlade, tekst Nacrta zakona ponovo morati da prođe fazu dobijanja mišljenja, kako bi potom bio upućen u dalju proceduru u prvom kvartalu ove godine.

Međutim, kako izbori još nisu raspisani, ali se zna da će biti u aprilu, sasvim je izvesno da zakon neće moći da „uđe u dalju proceduru“ do kraja aprila, a na njegovo usvajanje čekaće se verovatno nekoliko meseci. Do trenutka kad parlament izglasa taj zakon, Poreska uprava će, kao i u prethodne četiri godine, biti nadležna za refundiranje PDV-a.

To su Danasu potvrdili i u PU, rekavši da se sa refundacijom PDV-a nastavlja po starom, sve dok ne bude usvojen zakon o finansijskoj podršci. Novi zakon je trebalo od 1. januara da preuzme ulogu koju trenutno ima PU (deo dogovora sa MMF-om kako bi se PU rasteretila).

Početkom godine nastala je prava zabuna u medijima, među roditeljima, ali i samim zaposlenima u Poreskoj upravi koja je trenutno nadležna za povraćaj PDV-a, jer se nije znalo do kog trenutka roditelji mogu da skupljaju račune i da li uopšte mogu i treba da predaju ono što su prikupljali tokom prošle godine. Rok za predaju računa koji su roditelji sakupili tokom drugih šest meseci 2016. bio je od 1. do 15. februara i PU će uskoro znati koliko je tačno podneto zahteva i u kom iznosu. Naredni „presek“, odnosno sledeći rok za predaju računa za povraćaj PDV-a je početak jula. Za sada, savet roditeljima je da čuvaju račune na kupljenu hranu i bebi opremu, što im naravno ne garantuje da će, ukoliko novi zakon ne bude usvojen pre toga, moći pravo na refundaciju PDV-a i da ostvare.

Povraćaj PDV na bebi opremu i hranu zakonom je uveden 1. januara 2013, a pravo na povraćaj mogli su prošle godine da ostvare oni roditelji čija ukupna primanja ne prelaze milion dinara godišnje. Roditelji su mogli da naplate najviše 73.847 dinara, i to 42.198 dinara za refundaciju za dete do prve godine i 31.648 dinara za dete do druge godine.

Namera države je da novim zakonom, između ostalog, poveća roditeljski dodatak za rođenje deteta i tako nadomesti ukidanje povraćaja PDV-a na bebi opremu. U Srbiji se tokom 2016. isplaćivao dodatak za 60.476 dece. Za prvorođeno dete država je isplaćivala 38.008 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto dete isplaćuju mesečni iznosi u 24 rate. Za drugo dete ovaj dodatak je 6.192 dinara, za treće 11.146, a za četvrto 14.861 dinar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari