Izgubio milione pa kupio na GPS 1

Iako je Vlada još u februaru ove godine raspisala konkurs za izbor direktora nekoliko javnih preduzeća, među kojima i JP Skloništa Srbije, Vladan Skadrić je i danas, sedam godina od kada je postavljen na tu funkciju, a tri nakon što mu je istekao mandat i dalje na mestu direktora preduzeća.

Skadriću je pre dve godine istekao i mandat vršioca dužnosti direktora. Međutim, zaposlenima u ovom preduzeću, koji su Danasu dostavili niz primedbi na rad direktora smeta to što je aktuelni v. d kao politički kadar SPO došao u javno preduzeće i preko „partijske linije“, kako tvrde, zaposlio „bar 50 ljudi“, što je pojedinima povećavao koeficijente, delio stimulacije i preko tendera u trenutku dok firma ima problema sa velikim gubitkom nabavljao službena vozila i u njih ugrađivao GPS sisteme za praćenje, plaćao oglašivanja milionskim ciframa. Vladan Skadrić je u odgovorima Danasu, većinu tih optužbi demantovao.

Zaposleni, između ostalog, tvrde, da je Skadrić koeficijente delio po partijsko-sajamskoj liniji (ranije bio direktor na Beogradskom sajmu) ne po znanju i sposobnostima, tako da su neki sa srednjom školskom spremom imali i po 10.000 do 20.000 dinara veću platu od onih koji imaju fakultete. Oni tvrde da je većina stvari oko plata proglašena i poslovnom tajnom, baš kao i zapošljavanje mimo konkursa i deljenje stimulacija.

Dolaskom Skadrića za direktora, zaposleni tvrde, odmah je doneta odluka da se menja kompletan program u koji zaposleni ubacuju podatke o stanju skloništa, inventaru preduzeća, tako da je raspisana javna nabavka na kojoj je pobedila programerska kuća ASW iz Beograda, kao jedini ponuđač. Oni tvrde da je za taj novi program plaćeno 2,5 miliona dinara i da se svake godine sa istom kućom obnavlja ugovor o održavanju tog sistema i da je poslednji bio vredan – dva miliona dinara. Oni podsećaju da je ta usluga 2013. koštala 400.000 dinara, naredne godine 750.000 dinara, da bi na kraju dostigla cenu od dva miliona dinara.

Odgovarajući na naše pitanje da li je tačno da JP za skloništa svake godine raspisuju konkurs za održavanje informacionog sistema na kom pobeđuje ista firma, te da je na poslednjem konkursu ta usluga plaćena dva miliona dinara, Vladan Skadrić nije pominjao vrednost ugovora, ali je rekao kako je JP „sprovelo postupak javne nabavke male vrednosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“.

– Javna nabavka male vrednosti usluga, održavanja ASW informacionog sistema za potrebe JP, podrazumeva, pored preventivnog i korektivnog održavanja, konsultantske usluge za korišćenje sistema, isporuku novih verzija aplikativnog sistema i doradu i omogućavanje funkcionalnosti po zahtevu – ističe Skadrić.

On napominje i da je, na zahtev preduzeća, izvršena i dorada i uvedene su nove funkcionalnosti u sistemima, poput sistema za finansije i računovodstvo, za rad Službe održavanja skloništa, sistem elektronske pisarnice, elektronskog protoka dokumenata, kao i praćenje ljudskih resursa.

Međutim, osim „basnoslovnog“ ugovora za održavanje IT sistema, nekoliko radnika u preduzeću koje je prema poslednjem izveštaju APR-a prošlu godinu završilo sa 129 zaposlenih, tvrdi da je pre dve godine Vladan Skadrić odlučio da u službena vozila ugradi GPS sistem za praćenje. Za ugradnju tog sistema, firma je platila, kako kažu 1,2 miliona dinara plus za održavanje još 800.000 dinara.

„Da ne govorimo sada o tome kako su službena vozila ostajala bez struje jer su se akumulatori istrošili tokom vikenda, inače, vozila se vikendom parkiraju u zaključanoj garaži, a GPS ostaje aktivan i koliko je akumulatora kupovano, važno je napomenuti da se sada došlo do odluke da se proda čak sedam vozila, a šta sa uloženim novcem u GPS“, ističu zaposleni.

V. d direktora Vladan Skadrić tvrdi za naš list da nije tačno da je JP izdvojilo 1,2 miliona dinara za izgradnju GPS sistema, već da je programom poslovanja za 2016. predviđena nabavka usluga ugradnje GPS uređaja i satelitskog nadzora 26 službenih vozila i da je sklopljen ugovor za cenu od 429.000 dinara. Ove godine u programu poslovanja predviđena je, tvrdi on, prodaja sedam vozila, sa kojih su skinuti GPS uređaji.

Direktor ovog javnog preduzeća za Danas demantuje tvrdnje zaposlenih da su pojedini imali i po 20.000 dinara veće plate.

– Nije tačno da zaposleni sa srednjim stepenom stručne spreme imaju do 20.000 dinara veće plate od zaposlenih sa visokom stručnom spremom – kratak je Skadrić. On dodaje da je raspon koeficijenata utvrđen „potpisanim Kolektivnim ugovorom za Javno preduzeće za skloništa, a na osnovu stručne spreme, složenosti posla, odgovornosti i uslova rada, u skladu sa Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova“.

Novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje, kako kaže Skadrić, kod korisnika javnih sredstava nije moguće bez pisane saglasnosti nadležnog organa, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu.

– Od 31. decembra 2013. do danas Javno preduzeće za skloništa nije primilo ni jednog zaposlenog na neodređeno vreme, iz razloga što nije dobijena saglasnost za prijem novozaposlenih – ističe Skadrić i dodaje kako je za ovu godinu planirana racionalizacija kadrova i smanjenje ukupnog broja zaposlenih, podsećajući da je od 2013. do danas broj zaposlenih smanjen za više od 30 ljudi.

JP Skloništa Srbije su prošlu godinu, prema podacima APR, završile u minusu većem od 124 miliona dinara. Prethodnu, 2015. minus je bio još veći i iznosio je 180 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari