Izostanak povratne informacije o ishodu konkursa najslabija karika 1

Ocenama od 1 do 5 kandidati koji posredstvom sajta Poslovi.infostud.com konkurišu za posao bodovali su način na koji kompanije zakazuju intervju, zatim kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzinu završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa.

Za razliku od prethodnih godina, anketirani koji su učestvovali u prošlogodišnjem istraživanju „Oceni put do posla“ odgovarali su i na pitanja da li su pozvani na test ili intervju, kao i da li su dobili posao za raspisanu poziciju. Način na koji je kompanija zakazala test ili intervju ostaje među najbolje ocenjenim aspektima u procesu selekcije, dok je ocena za obaveštavanje kandidata o ishodu konkursa za posao ostala gotovo nepromenjena u odnosu na prethodnu godinu. U istraživanju je učestvovalo 41.228 kandidata koji su ocenili više od 15.000 konkursa za posao, kao i oko 5.000 poslodavaca.

Prema oceni anketiranih izostanak povratne informacije o ishodu konkursa i dalje je najslabija karika u procesu selekcije i regrutacije, iako je zabeležen blagi pomak u odnosu na prethodno istraživanje. I mada se može konstatovati da su kompanije sve svesnije činjenice da blagovremenim slanjem povratne informacije utiču na formiranje stava o sebi, kandidati nisu zadovoljni brzinom menjanja te negativne prakse. Taj segment je, inače, u 2017. godini ocenjen prosečnom ocenom 1,9, dok je 2016. ocena bila 1,6.

Rezultati istraživanja pokazuju, takođe, da je blagi pomak zabeležen kad je reč o brzini procesa selekcije. Za razliku od 2016. godine, kad je ocena iznosila 3,4, sada je zabeležen blagi pomaka na 3,5. Nešto viši stepen zadovoljstva kandidata uočen je i kod ostalih segmenata procesa selekcije kao što je informisanje o radnom mestu (opis posla, radni uslovi, visina zarade), što je rezultiralo ocenom 3,6. Poboljšan je i način na koji kompanija zakazuje test ili intervju – ocena je 3,9.

Kompanije van IT sektora, čiji su proces selekcije i regrutacije kandidati ocenili najvišim ocenama, su: Bibo Global Opportunity, Inc., UBConnect INT d.o.o. i Peštan d.o.o. Na listi najbolje ocenjenih IT kompanija našle su se: Zuhlke Engineering, Hyperoptic Ltd ogranak Beograd i Devtech d.o.o. HR agencije koje su dobile najviše ocene su: TIM Centar, Tqm konsalting d.o.o. i Workforce Human Resources d.o.o.

Ne haju za imidž

Gotovo 86 odsto kandidata od ukupnog broja anketiranih, potvrdili su da nisu dobili povratnu informaciju od poslodavca o ishodu konkursa. Oni su takav pristup ocenili negativnom ocenom – 1,8. Većina anketiranih smatra da izostanak povratne informacije u velikoj meri utiče na imidž kompanije. Čak 60 odsto učesnika u istraživanju izjasnili su se da se ne bi ponovo prijavili na oglas tako neodgovornih poslodavaca, a više od 64 odsto kandidata ne bi preporučili bliskim osobama da se jave na njihove oglase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari