Izvoz koštičavog voća iz čačanskog kraja na rusko tržište ponovo dozvoljen 1Foto: Pixabay/klimkin

Izvoz koštičavog voća iz čačanskog kraja na rusko tržište od danas je ponovo dozvoljen, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića.

„U jednom periodu naši proizvođači nisu mogli da plasiraju koštičavo voće na tržište Rusije, zbog administrativnih procedura. Zahvaljujući brzoj reakciji ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, ovaj problem je rešen, na veliko zadovoljstvo vrednih voćara iz ovog kraja“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je ministar Nedimović nakon razgovora sa čačanskim voćarima nedavno imao sastanak i sa ministrom poljoprivrede Rusije na kome je dogovoreno da se voćarima ponovo odobri izvoz na rusko tržište.

Predsednik uduruženja voćara „Čačanska jabuka“ Nebojša Jovanović rekao je agenciji Beta da će ponovni izvoz voća na rusko tržište mnogo značiti čačanskim voćarima, jer će kako je istako, taj izvoz relaksirati domaće tržište.

Prema njegovim rečima, na rusko tržište se najviše izvozi jabuka, breskva, nektarina i šljiva.

On je istakao da se od 50 do 60 odsto jabuka, koje se uzgaje u čačanskom kraju, ranije izvozilo na rusko tržište, dok je ostali deo prodavan na lokalnom tržištu, u Crnoj Gori i delom u Makedoniji.

Jovanović je dodao da je prema njegovim saznanjima do prestanka izvoza voća na rusko tržište poslednji put došlo krajem prošle sezone zbog pojave truleži na plodovima.

Udruženja voćara „Čačanska jabuka“ osnovano je 2006. godine i okuplja 24 proizvođača voća u čačanskom kraju koji u svom vlasništvu imaju preko 120 hektara zasada pod raznim voćem, gde je jabuka najzastupljenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari