Ako su cene naših proizvoda niže za 40 odsto u odnosu na evropske, kako tvrdi ministar trgovine, zašto nam izvozni rezultati nisu bolji, nego su sve lošiji. Jer, izvoz mesa u prvih šest meseci ove godine beleži pad od 40 odsto, a mesnih prerađevina 25 procenata.

 Problem je i odluka BIH, članice CEFTA sporazuma da uvede carinsku stopu na uvoz iz Srbije. Ukoliko se ta odluka ipak primeni, Srbija bi trebalo da uzvrati istim merama. Zbog primene punih carina i prelevmana izvoz u BiH će biti prepolovljen, što će doneti gubitak na godišnjem nivou od oko 100 miliona dolara – izjavio je juče Momir Jovanović, predsednik saveta Grupacije klanične industrije, na sastanku proizvođača mesa u Privrednoj komori Srbije.

Komentarišući stanje na domaćem tržištu on je podsetio na pad kupovne moći potrošača, ali i na smanjenje stočnog fonda čiji je broj, kad je reč o svinjama, manji za 300.000 komada u odnosu na 2008. godinu. Tov junadi namenjen izvozu na tržište Evropske unije takođe je nezadovoljavajući, o čemu svedoče i podaci da je na strana tržišta plasirano tek oko 2.000 tona junetine, a odobrena kvota iznosi čak 8.870 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari