Izvoz organskih proizvoda iz Srbije skoro 30 miliona evra u 2019. godini 1Foto: Pixabay/Stevepb

Nacionalna asocijacija za organsku proizvodnju „Serbia organica“ objavila je danas da se najveći deo sertifikovanih organskih proizvoda u Srbiji izvozi i da je izvoz prošle godine dostigao gotovo 30 miliona evra.

U 2019. godini iz Srbije je izvezeno 13.284 tona organskih proizvoda, u vrednosti od 29,75 miliona evra, od čega voće i proizvodi od voća čine više do 28,7 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, u poređenju sa prethodnom godinom, ukupna vrednost izvoza je uvećana za oko 2,3 miliona evra, a u prethodnih četiri godine za više od 11 miliona evra.

Podaci o vrednosti izvoza konstantno rastu iz godine u godinu, a oni prate i povećanje površina pod organskom proizvodnjom, kao i porast broja organskih proizvođača.

Najviše organskih proizvoda se tradicionalno izvozi na tržište država Evropske unije, a najveću vrednost izvoza Srbija ostvaruje već godinama sa Nemačkom, pa je u 2019. godini ona iznosila skoro trećinu ukupne vrednosti izvoza.

Posle Nemačke najviše organskih proizvoda iz Srbije je prethodne godine izvezeno u Holandiju, Francusku, Italiju, Poljsku, SAD, Austriju i Belgiju.

Smrznuta malina je ostala i u 2019. godini na prvom mestu po količini i vrednosti ostvarenog izvoza, slede koncentrat od jabuka, zatim smrznuta kupina i višnja.

Podseća se da je za plasman organskih proizvoda na inostrano tržište, potrebno da budu sertifikovani u skladu sa regulativom država u koju se izvozi, tako da proizvođači u Srbiji koji se bave izvozom organskih proizvoda imaju domaće sertifikate, kao i EU, NOP-a (za tržište USA), BIOSUISSE (za švajcarsko tržište), ali i u skladu s drugim propisima i standardima.

Kontrolu i sertifikaciju u organskoj proizvodnji u Srbiji obavljaju ovlašćene kontrolne organizacije, a za 2020. godinu Ministarstvo poljoprivrede je ovlastilo šest kontrolnih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari