Ukoliko Vlada Srbije tokom naredne sedmice ne počne da ispunjava preuzete obaveze u vezi sa izdavanjem druge dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme u Jermeniju i otkupom oružja sa fabričkih zaliha, održanje kontinuiteta proizvodnje u tom preduzeću uskoro će najozbiljnije biti dovedeno u pitanje.

Ukoliko Vlada Srbije tokom naredne sedmice ne počne da ispunjava preuzete obaveze u vezi sa izdavanjem druge dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme u Jermeniju i otkupom oružja sa fabričkih zaliha, održanje kontinuiteta proizvodnje u tom preduzeću uskoro će najozbiljnije biti dovedeno u pitanje. U tom slučaju bi najstarija fabrika oružja u Srbiji i na Balkanu, prvi put od Drugog svetskog rata, zaustavila proizvodnju, što bi nanelo veliku štetu poslovnom ugledu firme i dodatno uvećalo njene finansijske teškoće.
-I dalje čekamo da premijer Vojislav Koštunica i nadležni u Vladi Srbije ispune obećanja koja su nam dali još 28. februara, a koja se odnose na izdavanje druge izvozne dozvole za Jermeniju i državni otkup naoružanja sa zaliha fabrike. Drugu dozvolu za izvoz naoružanja u Jermeniju još nismo dobili, iako smo proizveli 80 odsto robe spremne za isporuku na to tržište. S druge strane, Vlada i dalje ne ispunjava obećanje vezano za otkup dela naoružanja sa naših zaliha, što je ranije bila praksa kada se proceni da je situacija na svetskom tržištu oružja privremeno poremećena, rekao je za Danas direktor Zastava Oružja Dragoljub Grujović, naglašavajući da je finasijska situacija u toj fabrici sve nezavidnija.
Grujovioć dodaje da veruje da Vlada neće dozvoliti da proizvodnja u Zastavi Oružju bude zaustavljena, jer bi ponovno pokretanje proizvodnih linija dodatno finansijski opteretilo i fabriku i državu kao njenog većinskog vlasnika. Eventualno obustavljanje proizvdnje najozbljnije bi, prema njegovim rečima, dovelo u pitanje i ispunjavanje ugovornih obaveza Zastave Oružja prema američkom Remingtonu, prema kojima kragujevačka fabrika tokom ove godine na tržište SAD treba da isporuči preko 30.000 lovačkih karabina i malokalibarskih pušaka, u vrednosti od oko četiri miliona dolara, a osujetilo bi i zajedničke razvojne projekte dveju kompanija.
Podsetimo da je Zastava Oružje još sredinom prošle godine ugovorila izvoz dva kontingenta naoružanja i vojne opreme u Jermeniju, u ukupnoj vrednosti od oko 2,6 miliona dolara. Problem sa ovim izvoznim aranžmnima nastao je krajem 2006, kad je Vlada iz spoljnopolitičkih razloga, vezanih za konačno rešavanje statusa Kosova i Metohije, zabranila izvoz domaćeg oružja u sve zemlje bivšeg SSSR-a, samim tim i u Jermeniju, koje spadaju u interesnu sferu Rusije. Zvaničnici Rusije su nedugo potom dali „zeleno svetlo“ za izvoz srpskog oružja u sve zemlje evroazijskog regiona, osim u Gruziju, i Zastava Oružje je početkom godine od Vlade dobila jednu izvoznu dozvolu, a uz nju i obećanje da će joj druga dozvola za isporuku još jednog kontingenta oružja u Jermeniju biti izdata blagovremeno. Od tog i istovetnog obećanja premijera Vojislava Koštunice, datog 28. februara, do dan-danas nije bilo ništa. Zastava Oružje, inače, prema nezvaničnim informacijama, na fabričkim zalihama ima naoružanja u vrednosti od oko deset miliona dolara koje trenutno ne može da proda na svetskom tržištu delom zbog zabrane izvoza u Jermeniju, a s druge strane i usled pogoršane bezbednosne situacije na Bliskom istoku, gde plasman oružja kontrolišu velike sile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari