Trgovinska razmena između Srbije i Francuske ostvarena u prva četiri meseca ove godine premašila je 236,9 miliona dolara, što je za 37 odsto manje nego u istom periodu 2008. godine, saopšteno je juče u Privrednoj komori Srbije na sastanku francuskih i srpskih privrednika.

Žan-Fransoa Teral, ambasador Francuske u Beogradu, izjavio je da je cilj dolaska delegacije francuskih privrednika unapređenje saradnje i podsticanje ulaganja francuskih firmi u Srbiju. „U Srbiji je moguće naći odgovarajućeg poslovnog partnera, uspešno raditi i zaraditi, a jačanje ekonomske saradnje veoma je značajno za najavljeni sporazum o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske“, istakao je Teral.

Šarl Paradi, predsednik delegacije francuskih privrednika, izjavio je da udruženje francuskih preduzeća Medef, koje okuplja oko 3.000 članova, već dugo gradi dobre poslovne odnose sa partnerima iz Srbije. „Obavešteni smo da je Srbija, tokom prethodnih godina ostvarila značajan napredak i zapažen privredni rast. Ipak, brinu nas predviđanja da će Srbija ove godine imati pad BDP znatno veći od planiranih dva odsto“, rekao je Paradi.

Vladimir Čupić, predstavnik srpskog udruženja velikih preduzeća Privrednik, ocenio je da ima prostora za unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Francuske, posebno kad je reč o projektima u javnom sektoru, poput energetike, izgradnje Koridora 10 i izgradnje infrastrukturnih objekata. Delegacija francuskih privrednika koja se nalazi u trodnevnoj poseti Srbiji, sastala se juče i sa predstavnicima srpskih preduzeća, a sastanku u PKS prisustvovali su i predsednik Delta holdinga Miroslav Mišković i predstavnici drugih velikih preduzeća poput Verano motorsa, Telekoma Srbije i Železnica Srbije.

Predstavljajući poslovne rezultate Delta holdinga Milka Forcan, potpredsednica te kompanije kazala je da je jedna od osnovnih delatnosti Delte maloprodaja i dodala da trgovinsko preduzeće Delta maksi ima 445 prodavnica, od čega 330 u Srbiji i više od 80 u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji i Bugarskoj. „ Delta maksi grupa planira da se u narednih pet godina proširi na Sloveniju, Hrvatsku, Makedoniju, Rumuniju, Moldaviju i Belorusiju. U Delti radi više od 25.000 ljudi i to je najveća privatna kompanija u Srbiji, a ukupno druga po veličini, iza Naftne industrije Srbije,“ naglasila je Milka Forcan i dodala da Delta holding planira da 2009. godine ostvari prihod od 3,2 milijarde evra, što je 30 odsto više nego prošle godine.

Prema podacima Privredne komore Srbije, svetska trgovinske kriza glavni je uzrok pada trgovinske razmene, a najveći srpski izvoznici su Tigar iz Pirota, Ju-es Stil iz Smedereva, proizvođač automobilskih delova Strejt-Jucit iz Nove Pazove, livnica Belije iz Kikinde i valjaonica aluminijuma Impol-Seval iz Sevojna. U Srbiju se najviše uvoze francuska putnička i teretna vozila.

Poziv Francuzima da grade Koridor 10

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić pozvao je francuske kompanije da učestvuju na tenderima za izgradnju deonica na Koridoru 10. „ Srbija je zainteresovana za saradnju sa francuskim kompanijama u sektorima energetike, infrastrukture, saobraćaja, elektronike i prehrambene industrije, dok su predstavnici francuskih kompanija izrazili interesovanje za izgradnju infrastrukturnih projekata, hotelijerstvo, javne komunalne delatnosti, gradnju metroa i tramvajskih mreža u Srbiji“, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari