Jagode preporodile Pocerinu 1

U maju i junu puna je sezona berbe jagoda i to je primetno u čitavoj Pocerini.

Pod ovim voćem zasađeno je čak 1.200 hektara, a pored domaćinstava angažovano je i više od pet hiljada sezonaca. Nadnica je oko dve hiljade dinara, što je pristojan prihod ako se duže radi. Inače, Pocerina je bila najzaostaliji kraj šabačke opštine, pre svega zbog političkih razloga.

Od pre desetak godina gradska uprava subvencioniše kopanje dubinskih bunara sa 20 evra po metru. To iznosi barem trećinu potrebne investicije, a na ovaj način iskopano je oko 500 bunara. Ovde se cevi polažu i do 170-180 metara u dubinu, ali se ulaganje isplati. Oni koji primene punu agrotehniku sa hektara pod jagodom mogu da prihoduju i više od deset hiljada evra.

Najviša cena je na početku sezone, kada se jagoda otkupljuje po 300 dinara. Po sezoni ovde se od jagode zaradi oko 15 miliona evra, što znatno doprinosi standardu ovdašnjih domaćinstava. Ujedno ovde je za deset godina asfaltirano više lokalnih puteva nego od kraja Drugog svetskog rata do 2000. godine. U selima gornje Pocerine živi oko osam hiljada stanovnika, što je za desetak odsto manje u odnosu na prethodni popis stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari