Javni poziv za upravljanje bio-otpadom (VIDEO) 1Foto: Lj.B.

Svi gradovi, opštine, privatna i javna preduzeća, kao i institucije i nevladine organizacije koje budu imale inovativnu ideju kako da u svom okruženju reše problem bio-otpada imaju priliku da se prijave na poziv UNDP i Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i za svoj projekat dobiju deo novca.

Najbolje predložene ideje do 22. aprila mogu da se prijave, a timovi će u septembru ove godine dobiti finansijska sredstva za sufinansiranje sprovođenja svojih projekata.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je danas da ovakvi projekti otvaraju novo poglavlje u srpskoj privredi i da će rezultat biti povećanje radnih mesta, ali i smanjenje otpada.

„Više od 90 čvrstog otpada u Srbiji ide na deponije, a zahtev je da se više od 90 odsto otpadnih voda čisti. Danas je Srbija daleko od toga, mislim da je na manje od 10 odsto i zato ima posla“, rekao je Lundin danas prilikom otvaranja javnog poziva za upravljanje bio-otpadom na Paliluskoj pijaci u Beogradu.

Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Fransin Pikap, napomenula je da trećina hrane koja se proizvede ode u otpad, što je dovoljno da nahrani milijardu ljudi u svetu i pdosetila da se u Srbiji 70 biorazgradivog otpada odlaže na divljim deponijama.

Pomoćnica ministra zaštite životne sredine Biljana Filipović-Đušić rekla je da je oblast upravljanja otpadom jedno od najzahtevnijih i da je narednih godina neophodno uložiti 1,35 milijarde evra da bi se oblast upravljanja otpadom u Srbiji regulisala.

„Jedan od strateških srednjoročnih ciljeva do 2035. je da reciklaža dostigne 65 odsto, a da se komunalni otpad koji završi na deponijama mora svesti na 10 odsto. Cilj je zahtevan i moramo važne i dugotrajne pregovore da vodimo kako bismo ga dostigli“, rekla je Filipović-Đušić.

Više informacija o uslovima i prijavi na poziv za grantove koji će u slučaju da se radi o malim projektima biti do 50.000, a u slučaju velikih do 200.000 dolara, može da se nađe na sajtu inovacije.klimatskepromene.rs

https://www.instagram.com/p/B9kQwGSppJY/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari