Javni službenici kriju podatke o svom školovanju 1Foto: Božidar Petrović/ Fonet

Tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva LJubivoje Đorđević odbio je da Danasu dostavi fotokopiju diplome pomoćnika u toj instituciji Miljana Dedića, tvrdeći da bi objavljivanjem podataka o studiranju bilo povređeno pravo na privatnost pomenutog državnog službenika.

Iako u odredbama člana 14 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja nije pronađen osnov za takvu odluku, što je i navedeno u odgovoru, „tužilaštvo je našlo da postoji pretežniji interes, zasnovan na ustavu i zakonu, od interesa tražioca da mu se u smislu ovog zakona dostavi tražena informacija, a to je interes zaštite privatnosti imenovanog državnog službenika“, naveo je u odgovoru Đorđević. On tvrdi i da se overena fotokopija Dedićeve diplome o završenom fakultetu nalazi u personalnom dosijeu, a pribavljena je u postupku njegovog zapošljavanja na izvršilačko radno mesto tužilačkog pomoćnika.

Inače, Đorđević je izbegao i da nam dostavi kopiju svoje diplome, jer je od Višeg javnog tužilaštva zatražio svoje izuzeće iz postupanja po tom zahtevu. VJT je smatralo da je izuzeće svrsishodno, ali se nije pozvalo na povredu privatnosti. Dokument o završenom fakultetu Đorđevića ipak nismo dobili, jer ga u višem tužilaštvu – ne poseduju.

Podsetimo, povod zbog koga smo zatražili kopije ove dve diplome je odluka tužilaštva koje vodi Đorđević da nema elemenata krivičnog dela u prijavi Agencije za borbu protiv korupcije, koja je tražila da se ispita validnost diplome sudske veštakinje Mirjane Labović. Sporno je bilo, osim grešaka u imenima dekana i rektora iz tog perioda, i zaglavlje pomenutog dokumenta, gde stoji „Univerzitet Kosova u Prištini“ iako se ta visokoškolska ustanova od osnivanja zove „Univerzitet u Prištini“, što je saglasno sa međunarodnim konvencijama u toj oblasti. To je potvrdilo i Ministarstvo prosvete, što bi trebalo da je dovoljno za otvaranje istrage, ali ona ipak nije pokrenuta. Agencija je zbog takve odluke zatražila od Apelacionog tužilaštva u Beogradu da izvrši nadzor nad radom Prvog OJT u tom predmetu. Naš list je zatražio kopije diploma tužioca i pomoćnika koji je radio na tom slučaju. Jedan od razloga je nezvanično saznanje Danasa da je i Đorđević završio Pravni fakultet u Prištini, pa ako se njegova diploma razlikuje od Labovićkine, čija je prava.

Prema podacima iz biografije tužilačkog pomoćnika Dedića, koja je dostavljena pre nekoliko dana poslanicima Narodne skupštine kako bi ga izabrali za zamenika tužioca u Trećem OJT, on je rođen 1979. godine u Kosovskoj Mitrovici, a Pravni fakultet u Kragujevcu završio je u decembru 2008. Prema saznanjima Danasa, više od deset godina proučavanja pravnih nauka okončao je sa prosečnom ocenom 7,19.

Zaboravljena akcija

Sredinom 2014. Ministarstvo prosvete najavilo je široku akciju provere svih diploma državnih službenika. Obrazloženje je bilo da prosvetnoj inspekciji „dnevno stiže 50 do 80 zahteva u kojima državne institucije traže proveru svojih zaposlenih“, uz podsećanje da najviše takvih dokumenata potiče iz 90-ih godina, uglavnom sa Kosova i BiH. Objavljeno je i da su inspektori već utvrdili stotinak neregularnih dokumenata. Međutim, akcija je trajala svega nekoliko nedelja tokom kojih je otkriveno oko stotinu „lažnjaka“. Ministar prosvete iz tog perioda, Srđan Verbić, rekao je za Danas da se provera odnosila samo na doktorske disertacije, ali su inspektori govorili i o svim ostalim visokoškolskim diplomama.

Šuković: Žalosno

– Čitav sistem u Srbiji nije transparentan. Diplome, svačije, ne samo državnih službenika, morale bi da budu javne i svima dostupne i ne vidim zašto i kome to smeta. Nije bitno ni o kom se fakultetu radi, da li je sa prištinski ili kragujevački, privatni, državni ili inostrani, jer procedure po zahtevu javnosti moraju da budu jedinstvene i ako nisu, to znači da institucije ne rade svoj posao. Žalosno je što u ovom slučaju jedna tako jednostavna stvar nije bila rešena, i ne samo kod dostavljanja diploma, već i kod provere po prijavi, koja nije ni složena ni nemoguća – kaže za Danasa politikolog Danilo Šuković sa Instituta društvenih nauka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari