Jaz između profita i javnog interesa 1

Uprava Dečjeg odmarališta „Zlatibor“, čiji je osnivač Grad Užice, odlučila je da najveći deo kapaciteta u svom odmaralištu u Bečićima, u naredne tri letnje sezone, proda jednoj turističkoj agenciji u Novom Sadu. Dok uprava i predstavnici gradske vlasti takvu odluku pravdaju neumitnim zakonima tržišta i tvrde da će isti broj dece i mladih iz Užica i dalje moći da letuju u tom objektu, deo javnosti to kritikuje i podseća na to da je ta javna ustanova, koja osim tog odmarališta poseduje i objekat „Golija“ na Zlatiboru, osnovana kako bi užičkoj deci i omladini bilo dostupno i zimovanje i letovanje.

U užičkoj dilemi moguće je naslutiti pokušaj reforme i početak tržišnog poslovanja javnog sektora, a s druge strane – otpor dela javnosti koji smatra da cilj javnog sektora nije ostvarivanje profita, već ispunjavanje interesa građana i to po dotiranim cenama koje su prikladne njihovom džepu. Taj hronični tranzicijski jaz, ovog puta vidljiv na užičkom primeru, moraće da se razreši, bez obzira na populizam koji se, zbog predizborne kampanje, ponovo i intenzivno širi Srbijom.

Direktor te ustanove Vladan Cuparić navodi da je početkom godine užičkim školama uputio ponude za letovanje u Bečićima, ali da je jedino OŠ „Stari grad“ uzvratila odgovor i navela da u svom godišnjem planu nije predvidela letovanje za ovu školsku godinu, a potom je istakao da je godinama sve manje dece iz Užica koja letuju u tom objektu.

– Poslednje dve-tri godine u našem objektu u Bečićima letovalo je od 200 do 300 dece iz užičkih škola i vrtića, odnosno oko 400 njih sa decom iz sportskih klubova. To su samo dve smene, pa nam objekat ostaje prazan. Da bismo popunili kapacitete, nudili smo ih drugima iz cele Srbije, ali tada niko od sadašnjih „dušebrižnika“ nije pravio problem – naveo je Cuparić.

– Najmanje dece je bilo iz Užica, ali godinama su odrasli letovali po smešnim cenama – 19 evra za pun pansion u špicu sezone, iako je realna cena od 26 do 28 evra, vodili su sinove i snahe, zetove i kćerke, šurake i pašenoge, užu i širu rodbinu. Ja se borim protiv toga, a to izgleda nekome smeta i koristi priliku za napade baš u vreme izborne kampanje – ocenjuje Cuparić i ističe da ta ustanova, bez obzira na to što je njen osnivač lokalna samouprava, ostvaruje prihode isključivo na tržištu, i, kako je istakao, dobrim upravljanjem, prošle godine ostvarila je dobit od 12 miliona dinara, što je, kako ističe, prvi put od 1992. godine.

– U naredne tri godine dobićemo 300.000 evra po sezoni. Imali ili nemali gostiju, agencija iz Novog Sada će to da plati. Prošle godine sami smo pokušavali da popunimo kapacitete, činili razne ustupke i spuštali cene i dobit je bila 90.000 evra, a ove godine dobit će biti duplirana i njen najveći deo uložićemo u razvoj i proširenje kapaciteta – objasnio je direktor i istakao da je novosadska agencija pristala na cenu prenoćišta od 17 evra, a da je prethodnih sezona ona bila 11,5 evra.

Objašnjavajući zbog čega su usluge smeštaja i pripreme hrane prodati toj agencija po modelu neposredne pogodbe, a ne raspisivanjem javnog oglasa, Cuparić je naveo da je ta agencija uputila pismo o namerama i da je uplatila avans od 20 odsto vrednosti ugovora. Odluku je, kako navodi, potvrdio Nadzorni odbor Dečjeg odmarališta, a potom i Gradsko veće.

Potvrdivši da je Gradsko veće, nakon detaljne analize, potvrdilo poslovnu odluku Dečjeg odmarališta, jer je to, kako je rekao, način da se u naredne tri godine ostvari značajan prihod, koji će omogućiti i značajne investicije kojima će se proširiti kapaciteti ne samo u Bečićima, nego i na Zlatiboru, gradonačelnik Tihomir Petković je rekao za Danas da je deo kapaciteta u letovalištu ostavljen za užičku decu i decu iz siromašnih porodica.

– Po odluci Gradskog veća, u osam smena po 50 učenika iz Užica letovaće u Bečićima po komercijalnoj ceni, a letovanje za 70 učenika iz najsiromašnijih užičkih porodica biće plaćeno i ove godine iz gradskog budžeta. To je isti ili približno isti broj užičke dece koja su letovala u tom odmaralištu prethodnih godina. Primera radi, 2013. letovalo je 280, naredne 275. a prošle godine 309 dece, što znači da užička deca neće biti zakinuta odlukom uprave Dečjeg odmarališta – kazao je Petković i dodao da u naredne tri godine u tom odmaralištu neće moći da letuju odrasli, što se ranije dešavalo.

Na primedbe dela javnosti i političih stranaka da Dečje odmaralište nije privatna firma, već javna ustanova, Petković je uzvratio da je „vreme da se javni sektor dokazuje i da prihode ostvaruje na tržištu“.

– U toku je predizborna kampanja i koriste se prilike za političke napade, ali stanje u gradskom budžetu je takvo da su dobrodošle ideje o dodatnom novcu. Očekujemo da, od ove godine, Dečje odmaralište počne da vraća novac u budžet grada i prvi put, za duže od 10 godina, ta ustanova je ostvarila dobit od oko 15 miliona dinara. Prošle godine uložili smo tri miliona dinara, u saradnji sa Ministarstvom turizma uloženo je deset miliona i ove godine će to ministarstvo obezbediti još 15 miliona dinara za završetak rekonstrukcije objekta Golija na Zlatiboru i za izgradnju manjeg bazena. Očekujemo da ta ustanova naredne godine vrati u budžet bar pet miliona dinara i još veće iznose tokom narednih godina. To je naša politika za ceo javni sektor – poručio je Petković.

 Prihodi na tržištu

Cuparić navodi da je objekat u Bečićima, pre tri godine, bio oronuo i pred zatvaranjem, jer nije bilo novca za investiranje, te da je sada, nakon ulaganja sopstvenog novca u renoviranje, postao pristojan objekat, od koga se, kako je procenio, ove godine očekuje dobit od oko 25 miliona dinara, a potom je najavio da će, za tri godine, započeti izgradnju novog objekta od 700 kvadratnih metara sa dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari