izjavio je juče na konferenciji za novinare Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije.
On je istakao da ni drastično pooštravanje monetarne politike ne bi vratilo inflaciju u planirane okvire, jer je, prema računici Narodne banke Srbije međugodišnja bazna inflacija (određena prema cenama koje nisu pod kontrolom države) iznosila 10,3 odsto, dok u ukupnoj inflaciji od 10,5 odsto regulisane cene koje određuje država učestvuju sa 5,6 odsto.

izjavio je juče na konferenciji za novinare Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije.
On je istakao da ni drastično pooštravanje monetarne politike ne bi vratilo inflaciju u planirane okvire, jer je, prema računici Narodne banke Srbije međugodišnja bazna inflacija (određena prema cenama koje nisu pod kontrolom države) iznosila 10,3 odsto, dok u ukupnoj inflaciji od 10,5 odsto regulisane cene koje određuje država učestvuju sa 5,6 odsto. Kao faktore koji deluju dezinflatorno Jelašić je pomenuo pad cena hrane i nafte na svetskom tržištu, kao i apresijaciju dinara i usporen rast zarada.

Svetski fenomen

– Rast inflacije i odstupanje od projekcija svetski je fenomen koji nije zaobišao ni druge zemlje. Iako Srbija prednjači po rastu cena hrane, razlike u inflaciji nisu prevelike. Zapravo, ako se isključe efekti poskupljenja hrane i pića inflacija u Srbiji niža je u poređenju sa Bugarskom, Rumunijom i Slovenijom – rekao je Radovan Jelašić, guverner NBS, dodajući da je domaća valuta u drugom tromesečju u odnosu na evro apresirala za 1,9 odsto.

– Zbog takvih kretanja na domaćem finansijskom tržištu Monetarni odbor odlučio je juče da zadrži referentnu kamatnu stopu na sadašnjem nivou (15,75 odsto), koja će na duži rok (do polovine iduće godine) vratiti baznu inflaciju u projektovani okvir. Odbor je procenio da bi obaranju inflacije najvećim delom doprinela odgovorna fiskalna politika, uz smanjanje javne potrošnje i budžetskog deficita – naglasio je Jelašić.
Odgovarajući na pitanja novinara guverner je rekao da će rebalans ovogodišnjeg budžeta dati odgovor na neka otvorena pitanja i u velikoj meri odrediti monetarnu politiku u narednom periodu. Komentarišući najavljeno vanredno povećanje penzija za 10 odsto jelašić ističe da to povećava izdvajanja za javnu potrošnju i podstiče inflaciju, pogotovo kad je reč o načinu obezbeđenja potrebnih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari