Jocić: Zahtev EU da se iz zakona izbaci zabrana prometa GMO 1Foto: Bojan Cvejić

Pomoćnica ministra za trgovinu Olivera Jocić izjavila je da će svi sporazumi koje Srbija ima s trećim zemljama, kao što su Rusija, Belorusija, Kazahstan i Turska, biti suspendovani posle njenog ulaska u Evropsku uniju, ali je dodala da će korist u odnosu na štetu biti veća.

Jocić je gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da samo promet, a ne gajenje genetski modifikovanih organizama je uslov za obavezno članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i navela da članstvom u EU prestaju da važe sporazumi sa trećim zemljama, jer je nova zemlja članica obavezna da poštuje sporazume koje Brisel ima sa državama van Unije.

Prema njenim rečima, korist je mnogo veća od štete, jer zemlja članica ima na raspolaganju trgovinske ugovore EU sa državama kao što su Južna Koreja, Kanada i Čile.

Kako je dodala, i CEFTA sporazum važi do trenutka pristupanja Srbije EU.

Jocićeva je za RTS navela da ne isključuje mogućnost da EU do trenutka pristupanja Srbije Uniji, potpiše aranžmane sa zemljama sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini.

Govoreći o članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, Jocićeva kaže da je pristupanje toj organizaciji uslov za zatvaranje poglavlja 30.

Podseća da sadašnji Zakon o prometu GMO nije u skladu sa propisima STO.

„Izmenom zakona moraće da se dozvoli uvoz (promet) GMO“, ističe Jocićeva, dodajući da postoje mehanizmi kojim se to može otežati.

Sa druge strane, naglašava da gajenje genetski modifikovanih organizama nikad nije bio uslov za članstvo u STO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari