Joksimović: Konkursi EU za finansiranje lokalnih samouprava 1Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

Potrebno je unaprediti kapacitete lokalnih samouprava, da se osposobe za privlačenje međunarodnih sredstava, čime bi se smanjili zahtevi prema budžetu, ocenila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u razgovoru sa direktorima 16 regionalnih razvojnih agencija i direktorom sektora za regionalni razvoj Razvojne agencije Srbije Slobodanom Petrovićem.

Joksimović je istakla da proces evropskih integracija predstavlja proces koji doprinosi realizaciji razvojnih ciljeva i prioriteta Srbije na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je Ministarstvo za evropske integracije krajem 2017. godine potpisalo ugovore o saradnji sa svim regionalnim razvojnim agencijama, na osnovu kojih će aktivno učestvovati u podizanju vidljivosti razvojnih fondova EU i benefitima koje iz njih proističu, a namenjene su lokalu.

Predstavnici regionalnih razvojnih agencija su izrazili zahvalnost na podršci koju Ministarstvo pruža lokalnim samoupravama kroz različite instrumente podrške i pružili podršku naporima koje Ministarstvo preduzima u cilju uspostavljanja sistema za upravljanje razvojnim fondovima Evropske unije.

Na sastanku su dogovoreni konkretni modaliteti saradnje u narednom periodu, kako bi se osiguralo učešće lokalnih samouprava u ključnim aktivnostima koje preduzima Ministarstvo za evropske integracije.

Na sastanku je postignuta saglasnost da bi već sada trebalo preduzeti aktivnosti koje su usmerene ka uspostavljanju sistema za efikasno planiranje i upravljanje programima koji se finansiraju iz fondova EU.

Ministarstvo je uključilo predstavnike regionalnih razvojnih agencija u radne grupe za pripremu velikih infrastrukturnih projekata, projekata programa prekogranične saradnje, kao i u aktivnosti pružanja seta usluga koje se odnose na određena pregovaračka poglavlja koja su važna za proces evropskih integracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari