JP Srbijagas: Udeo u Transportgasu prenet na državu Srbiju 1Foto: EPA-EFE/ ROBERT GHEMENT

Javno preduzeće „Srbijagas“ saopštilo je danas da je 20. maja 2021. godine Nadzorni odbor doneo odluku o prenosu 100 odsto udela u „Transportgasu Srbija“ na državu Srbiju.

Odluka je, kako se navodi, u skladu sa Akcionim planom za sprovođenje aktivnosti u cilju reorganizacije JP „Srbijagas“ koji je nedavno usvojila Vlada Srbije.

„Time je započeta realizacija Vladinog Akcionog plana i ispunjavanje uslova iz Trećeg energetskog paketa i Zakona o energetici, a sve u cilju stvaranja preduslova za otvaranje klastera četiri u procesu pristupanja naše zemlje EU, koji se odnosi na zelenu agendu i infrastrukturnu povezanost“, navodi se u saopštenju.

„Transportgas“ je već ranije izdvojen iz sistema „Srbijagasa“ koji je ovo preduzeće osnovao 2015. godine.

Od 1. oktobra 2019. godine „Transportgas“ funkcioniše potpuno samostalno, a u prilog tome govori i činjenica da je preduzeće u prethodnom periodu, sa svojim korisnicima, na direktan način sklopilo ugovore o transportu prirodnog gasa.

Prenosom udela sa „Srbijagasa“ na državu Srbiju u potpunosti je, kako se navodi, završen proces izdvajanja „Transportgasa“ i obezbeđeni uslovi za sticanje statusa ovog preduzeća kao nezavisnog Operatora transportnog sistema u pogledu pravne forme, organizacije i odlučivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari