Jubilej italijanskih investitora 1

Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji – Konfindustrija obeležilo je večeras pet godina postojanja u u Beogradu, gde je predsednik Konfindustrije Erik Kosuta istakao da je Italija ostala najvažnija izvozna destinacija Srbije, a italijanski izvoz zabeležio rast od 7,7 odsto.

Kosuta je na proslavi jubileja Konfindustrije u Italijanskom institutu za kulturu rekao da je Srbija izrasla u regionalnog lidera, kako na ekonomskom tako i na političkom planu, koja beleži rast privrede.

Na skupu je rečeno da je razmena Srbije i Italije u prošloj godini iznosila 3,7 milijardi evra, sa izgledom da na kraju ove godine dostigne četiri milijarde.

U Srbiji radi 600 firmi iz Italije. Samo u Vojvodini posluje 71 italijanska firma, sa 11.500 zaposlenih.

On je ukazao na zalaganje rukovodstva Srbije za mir i stabilnost u regionu, a naročito istakao nastojanje vlade Ane Brnabić koja je na prvo mesto svog programa stavila digitalizaciju, kao ključ razvoja privrede.

Nema investicija tamo gde nema stabilnosti i bezbednosti, poručio je on.

Kosuta je ukazao da Udruženje italijanskih privrednika u Srbiji daje prednost mladima i da su zbog toga italijanske kompanije u Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Velikoj Plani i Beogradu otvorile vrata mladim ljudima i kroz taj projekat sarađivale sa radnom grupom za izradu zakona o dualnom obrazovanju.

Italijanskim preduzećima nije potrebna jeftina radna snaga, već sposobni ljudi, naglasio je on i predočio podršku Konfindustrije Srbiji da vrati svoju omladinu iz iniostranstva u zemlju.

Ambasador Italije Đuzepe Manco istakao je da Konfindustrija u Srbiji predstavlja interese Italije.

Njihova poruka je, kako je rekao – ovde smo

Prema njegovim rečima, italijanske kompanije su među prvim stranim investitorima u Srbiji i taj timski rad će se isplatiti.

Vi ste ovde došli da povećate obim poslovanja, a to se uklapa u povoljan okvir za poslovanje, koji Srbija nudi, rekao je Manco.

On je poručio da će mogućnosti za poslovanje rasti sa približavanjem Srbije EU i ukazao na svesrdnu podršku Italije.

Na svečanosti su dodeljene nagrade kompanijama Prođeti, za društveno odgovorno poslovanje firmama Fleš Srbija i Paladio iz Vršca, kao i banci Unikredit, opštini Apatin i Privrednoj komori Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari