Jura otpustila još jednu radnicu sa karcinomom 1Foto: Nenad Đorđević / Fonet

Vlasnik jedne beogradske firme koji je želeo da ostane anoniman obezbedio mi je novi ugovor o radu koji će mi omogućiti da produžim bolovanje i nastavim da se lečim, kao i da ispunim uslov za odlazak u invalidsku penziju, za šta mi je potrebno još samo četiti i po meseca.

To je potvrdila danas Violeta Petrović (42), samohrana majka iz Niša koja je ovih dana dobila otkaz u kompaniji Jura iako se leči od karcinoma.

Ona se zahvalila anonimnom dobrotvoru, kao i svim „znanim i neznanim“ ljudima koji su joj pružali podršku, među kojima je bio i poslanik Dušan Milisavljević, koji će ove sedmice u Skupštini Srbije podneti predlog za izmenu Zakona o radu. Izmena bi trebalo da omogući da radnici koji su oboleli od malignih bolesti dok traje njihovo lečenje i rehabilitacija ne smeju dobiti otkaz, a moraju primati pun iznos plate.

Petrović je dve godine radila u Juri, u kojoj joj je ugovor produžavan na šest meseci. Decembra prošle godine je dobila otkaz, iako je obavestila menadžment da je bolesna i na lečenju, ali je vraćena na posao pod pritiskom javnosti. Od tada do danas je operisala dojku i imala šest cikljusa hemoterapija, a čeka je još godnu dana lečenja. Majka je dečaka od 12 godina, a plata u Juri bila joj je jedini izvor prihoda, pošto dečakov otac ne plaća dosudjenu alimentaciju.

Istovremeno sa Petrovićkom otkaz u Juri dobila je i Nišlijka Sanja Jovanović (35), koja je takođe obolela od karcinoma i nalazi se na lečenju zračenjem i hemoterapijom, javili su pojedini mediji. Ona je kazala da su joj predstavnici Jure telefonski saopštili da joj neće produžiti ugovor o radu dok je primala terapiju u Kliničkom centru Niš.

Iako je mesecima ranije imala simtome, karcinom grlića materice otkriven joj je u martu ove godine, pošto je, kako kaže, izbegavala da ode kod lekara ili na bolovanje „da ne bi dobila otkaz“. I ona je u Juri radila na određeno dve godine, a politika te kompanije je da se sa radnicima nakon tog perioda zaključuje ugovor o radu na neodređeno vreme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari