Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin juče je počeo trodnevnu posetu Srbiji obilaskom preduzeća ATP Vojvodina, koje je zbog neodgovornog ponašanja prethodnog i sadašnjeg gradonačelnika Novog Sada gurnuto u stečaj. Kacin se u Novom Sad susreo i sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom, a potom obišao i DTD Ribarstvo iz Bačkog Jarka i zrenjaninsku Jugoremediju, dok se kasno po podne susreo i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

U prvom obraćanju novinarima, tokom jučerašnjeg dana, Kacin je izjavio da Srbija do kraja godine sigurno neće dobiti datum za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. On je nakon sastanka sa predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom rekao da Srbija do početka pregovora mora da pokaže jasne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i vladavini prava. „Mi želimo da ohrabrimo Srbiju, da prenesemo poruku svim institucijama da pripreme uveravanja da je zemlja osposobljena da se dokaže na tim poljima i da je sposobna da počne razgovore o članstvu u EU“, objasnio je Kacin.

– To su pitanja fiskalne konsolidacije zemlje i nastavak pregovora sa MMF-om, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, nastavak reforme pravosuđa. Ona treba da pokažu da li su nove garniture u potpunosti posvećene da u dogledno vreme naprave proboj u tim pravcima“, rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

Znatan deo njegovog višednevnog boravka u Srbiji posvećen je posetama preduzećima „u kojima su primećene zloupotrebe od strane države prilikom privatizacije i reketiranje uspešnih“. „Pretežno je reč o preduzećima sa čistim privatizacijama ili pritisku na uspešne da plate reket. To je jednostavno neshvatljivo, to nije evropska Srbija i oko toga se država mora jasno opredeliti“, rekao je Kacin.

Ocenjujući da su slučajevi ATP Vojvodina i Jugoremedija sramotni, dodao je da su to priče koje se mogu svrstati u stripove o Alanu Fordu. Umesto da se „pogleda šta stoji sve iza toga, ko je to poručio i zašto su ATP udavili i napravili veliku štetu investitoru i bankama koje su dale kredite i zapravo ekonomski upropastile projekat koji je bio veoma pozitivan“.

– To su čiste investicije, a to što se delije igraju, to su srpska posla. To nas ne zanima i takva Srbija ne može u Evropsku uniju – rekao je Kacin i objasnio da u EU ne ulazi zemlja Srbija, nego država, a ona mora da bude pravna, jednaka prema svim svojim građanima.

Kada je Jugoremedija u pitanju, Kacin je ponovio da se radi o firmi u kojoj se zaposleni bore za svoja radna mesta, dok se neki drugi trude da ugase preduzeće, uvođenjem proizvoda čije poreklo nije do kraja poznato.

– O tome treba raspravljati sa Vladom, to treba da odradi pravosuđe i ministar unutrašnjih poslova. Treba zaštititi investitore i potrošače i vlasnike, to je pravna država. Treba biti fer – naglasio je on i istakao da je reč o kvalitetnim radnim mestima bez kakvih Srbija nema budućnost, jer ne može da živi ako sve kupuje vani, mora i sama nešto da proizvodi. „Zato treba hrabriti i podupirati one koji žele da vlastitim sredstvima i znanjem sačuvaju radna mesta i otvaraju nova“, poručio je Kacin.

Kacin je rekao da je osporavanje postojanja kancelarije Vojvodine u Briselu jedno „suludo“ pitanje, jer ako svoje predstavništvo u EU mogu da imaju Kragujevac i Niš, on ne vidi razlog zašto ne bi mogla i Vojvodina. „Bilo bi vreme da se emocije malo smire, da se neko podigne iznad tog nivoa i sagleda koliko to Srbija štete sama sebi uporno čini iz godine u godinu, kada sama sebe obmanjuje avetima kojih jednostavno nema“, rekao je Kacin i ocenio je da je Vojvodina bila kolateralna šteta odnosa prema Kosovu. „Konačno smo došli u situaciju da se nova vlast u Srbiji prema Kosovu obraća znatno racionalnije, a ne emotivno i istorijski i u tome treba naći prostor za političku i ekonomsku saradnju“.

Pastor je rekao da je Kacina obavestio o svim aktuelnim temama u Vojvodini i da je posebno bilo reči o odluci Ustavnog suda Srbije kojom su osporene pojedine nadležnosti Pokrajine i inicijativi da se nađe način da se nastali problemi prevaziđu. „Ja sam izvestio Jelka Kacina o našim razmišljanjima i pronalasku kompromisnog rešenja koje će značiti iskorak iz situacije u kojoj se nalazimo“, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine i dodao da je sa Kacinom razgovarao i o najavama pojedinih političara da bi vojvođansko pitanje trebalo internacionalizovati.

– Ta rečenica je za mene sadržinski problematična zbog toga što Srbija u fazi evropskog približavanja ne može razdvojiti pitanja koja su značajna samo sa aspekta unutrašnje politike od pitanja koja su značajna za evropsko približavanje. Pitanje Vojvodine ne treba internacionalizovati jer se ono ne može sakriti“, rekao je Pastor.

Zatvorena kapija

Jelko Kacin se juče ujutro sastao sa vlasnikom ATP Vojvodina Ilijom Devićem u jednom novosadskom hotelu, a potom je delegacija EU krenula u obilazak preduzeća. Međutim, tu su naišli na zatvorenu kapiju, i tek posle ubeđivanja, stečajni upravnik i rukovodstvo ATP Vojvodine dozvolili su da visoka delegacija EU prošeta po krugu firme, dok u objekte nisu mogli da uđu.

– Nismo ulazili u zgradu, vlasnik Dević pokazao nam je gde se nalazi upravna zgrada, gde deo za tehnički pregled i gde pristaju autobusi, zadržali smo se samo 15-ak minuta da vidim kako to izgleda – bio je uzdržan Kacin objašnjavajući za Danas deo posete Novom Sadu.

Dević: Dobio sam nadu

– Izuzetno sam zadovoljan posle susreta sa izvestiocem Evropskog parlamenta, koji, na moje iznenađenje, izuzetno dobro zna šta se dešavalo sa ATP Vojvodinom i kako je oterana u stečaj, a 500 radnika na ulicu. Ja sada imam nadu da će problem biti rešen, a razlog više su i prvi potezi novih vlasti, koji signaliziraju da je rešena da se obračuna sa korumpiranim institucijama i povezanim centrima moći. Ja sam četiri decenije privrednik i znam da u ovoj zemlji ima mnogo otkrivenih i još više neotkrivenih talenata koji bi mogli da započnu i održavaju dobar biznis, ali do sada nisu mogli da dođu do izražaja – rekao je za Danas Ilija Dević, vlasnik ATP Vojvodine, koja je u stečaj otišla jer posle izgradnje nove autobuske stanice i servisa, novosadske vlasti nisu ispunile svoj deo ugovora i premestile autobuski saobraćaj na novu lokaciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari