Kamate na kredite u evrima dostigle najniži nivo - samo 4,4 odsto 1

Prosečna kamatna stopa na dinarske kredite stanovništvu u poslednja tri meseca prošle godine, prema podacima Narodne banke Srbije, iznosila je 10,8 odsto i smanjena je za pola procentnog poena u odnosu na prethodno tromesečje.

Prosečna kamata na kredite vezane za evro u decembru je bila 4,4 odsto, što je dosadašnji minimum u Srbiji.

Sada već trogodišnji pad kamata je rezultat smanjenja referentne kamatne stope NBS kada se radi o dinarskim kreditima i negativnog euribora (međubankarske kamatne stope na evro) za kredite u evrima, ali i žestoke konkurencije u bankarskom sektoru, stoji u izveštaju NBS o kretanju kreditne aktivnosti.

Iako su niske kamatne stope dobra vest za građane, bankarima zadaju velike glavobolje. Niske kamatne stope znače i niske bankarske marže, koje su glavni izvor prihoda banaka. Predsednik IO Vojvođanske banke Marinos Vatis smatra da ovako niske kamatne stope, slične kao u daleko razvijenijim zemljama ne odražavaju fundamente srpske ekonomije.

„Ovakve kamatne stope odražavaju ekstremnu konkurenciju u bankarskom sektoru koji karakteriše višak likvidnosti i nedostatak kvalitetnih kredita. Tako da ovih 30 banaka juri mali broj klijenata. Keš kredite koji su neobezbeđeni, banke nude za šest odsto, a pre dve godine su kamatne stope bile 16 odsto. Da li je za dve godine toliko napredovala ekonomija? Banke moraju da zarađuju i nedostatak profitabilnosti će morati neko da plati. To će biti mala i srednja preduzeća kojima je novac potreban i koja nemaju izbora nego da plaćaju“, ističe Vatis.

Ako ne mogu na kamatama, banke će naći druge načine da zarađuju. Vatis veruje da bi mnogi mogli da posegnu za naknadama i provizijama kako bi nadoknadili izgubljenu zaradu. Prema njegovim rečima, pre nekoliko godina u Turskoj je bila takva situacija da su „svaki dan smišljali neku novu naknadu“. On smatra da bi zbog ovoga uskoro trebalo očekivati rast kamata kod nas.

Jelena Galić, predsednica IO AIK banke, nedavno je na Kopaonik biznis forumu istakla da ne očekuje promenu monetarne politike ECB pa samim tim ni promene kamatnih stopa u 2017. i 2018. godini.

„Neke prognoze govore da će euribor izaći iz negativne zone početkom 2019. godine“, rekla je tada ona.

I mada kamatne stope na kredite nikad nisu bile niže, kamatne stope koje banke plaćaju za depozite građana su jedva iznad nule. Prosečna kamatna stopa na depozite u evrima, što je velika većina štednje je svega 0,6 odsto. Ako se uporedi sa prosečnom kamatnom stopom na indeksirane kredite stanovništvu od 4,4 odsto dobija se marža od 3,8 odsto. Kod dinarskih kredita prosečna kamatna stopa na štednju je tri odsto, dok je prosečna kamata na kredit 10,8 odsto pa je marža 7,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari