Foto: Sajt vlade RS

Projekt modernizacije TE „Kostolac B“, koji uključuje i izgradnju trećeg bloka ukupne je vrednosti 715,6 miliona dolara, a 85 odsto sredstava je iz kredita kineske Eksim banke, sa rokom otplate 20 godina, kamatom od 2,5 odsto i grejs periodom od sedam godina, a 15 odsto su sredstva Elerktroprivrede Srbije (EPS).

Izgradnja novog bloka je druga faza projekta, njegova očekivana godišnja proizvodnja je 2,5 milijarde kilovat-časova struje i teba da bude završen u drugoj polovini 2020. godine.

U TE „Kostolac B“ su, u okviru prve faze projekta završene revitalizacije postojeća dva bloka, koji sada imaju snagu 700 megavata i izgrađeno je novo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova.

Naglašavajući da je novi blok termoelektrane vrlo važan ne samo za energetiku, nego i građevinsku i mašinsku industriju u Srbiji, koje će biti u velikoj meri angažovane na izgradnji, Brnabić je najavila da će sledeće nedelje u Budimpešti sa premijerom Kine potpisati nove sporazume o projektima.

Kako je precizirala, biće potpisana dva velika ugovora – o izgradnji toplovoda Obrenovac-Beograd i o deonici autoputa na Koridoru 11 od Preljine do Požege, na kojoj radovi treba da počnu u martu sledeće godine.

Ambasador Kine Li Mančang ocenio je da saradnja sa Srbijom postaje dobar primer za zemlje u regionu i da je siguran da će kineska kompanija CRBC, koja je nosilac projekta u Kostolcu, poštovati dogovorene rokove i kvalitet radova i tako dati doprinos napretku odnosa dve zemlje.

Ministar energetike Aleksandar Antić naglasio je da je početak radova na drugoj fazi kostolačke elektrane značajan ne samo za sektor energetike, nego i maišnski i građevinski u celoj Srbiji, jer će tako zemlja nastaviti da se razvija, pošto se stvaraju pretpostavke za privredni rast.

On je precizirao da je ključna poruka Vlade da energetski sistem mora da se razvija i da se u njega investira, pa su tako u ovom trenutku investicije vredne skoro tri milijarde evra, a u elektroenergetici gradi se 1.000 megavata snage.

Antić je ukazao i da je kostolačko postrojenje dobilo sve ekološke dozvole, jer je u skladu sa najvišim standardima, a saglasnost je dala u Vlada Rumunije.