Kamera u Berški nije snimala kabine 1Foto: EPA-EFE/ LAURENT GILLIERON

Iako poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović još uvek nije saopštio rezultate nadzora u radnji modne kompanije „Berška“, koja se nalazi u tržnom centru „Ušće“ u Beogradu, kako Danas nezvanično saznaje inspektori te kancelarije su utvrdili da kamera u objektu ne snima unutrašnjost kabine za presvlačenje i ne zadire u privatnost kupaca.

Prema informacijama do kojih je došao Danas, Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, odmah nakon što je dobio pritužbu mušterije koja je posumnjala da je kabina za presvlačenje u radnji „Berške“ pod nadzorom kamere, što je protivzakonito, naložio je istragu tog slučaja.

Inspektori kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka su posetili radnju „Berške“, koja kao modni brend posluje u okviru španske kompanije Inditex koja je vlasnik brendova „Zara“, „Massimo Dutti“, „Stradivarius“ i drugih.

Inspekcijom je utvrđeno „da u radnji postoji rotirajuća kamera ali da je njen položaj takav da ne može da snima unutrašnjost kabine za presvlačenje“.

Kako je Danasu rečeno, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti mušteriju koja se obratila njegovoj kancelariji informisao je da može da zatraži uvid u snimak kamere u radnji „Berška“ u vreme kada je boravila u radnji i da se tako proveri da li objektiv kamere zadire u kabinu za presvlačenje, što je nedozvoljeno.

Kontaktirali smo i direkciju „Berške“ u Srbiji iz koje nam je odgovoreno da tvrdnje o kameri koja snima kabinu za presvlačenje mušterija nisu tačne.

– U našoj kompaniji „Berška“ radimo na zaštiti zdravlja i sigurnosti kupaca i zaposlenih. U tom smislu naglašavamo da kompanija „Berška“ uopšte i ni pod kojim uslovima ne snima klijente u kabinama za probu. Kamera o kojoj je reč snima isključivo područje blagajne i to je jedina svrha zbog koje je tamo postavljena – navode nadležni u kompaniji „Berška“ i dodaju da su, po najstrožijim procedurama i zakonima snimci njihovih video sistema dostupni nadležnim organima.

Pravnik Branko Pavlović kaže za Danas da su zakonska rešenja koja regulišu ovu oblast u Srbiji dobra a da je mušterija koja se obratila povereniku dobila valjanu preporuku da proveri sadržaj kamere dok je bila u radnji na šta ima pravo.

– Mušterija može da traži da vidi ceo snimak svog boravka u radnji. U slučaju da joj se na uvid da snimak kamere od njenog ulaska pa sve do izlaska iz radnje onda se može konstatovati da je procedura ispoštovana u skladu sa zakonom. Ako bi pak mušterija dobila snimak koji je „sečen“ odnosno određeni delovi njenog boravka u radnji ne bi bili zabeleženi na kameri u tom slučaju bi moglo da se posumnja da nešto nije u redu. Snimak na kome bi određeni delovi bili brisani ne bi bio validan – objašnjava Pavlović i dodaje da su sve trgovačke kompanije kako domaće tako i strane dužne da se pridržavaju važečih propisa u Srbiji kada je reč o snimanju građana kamerom u njihovim objektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari