Kamiondžije deficitarne u Novom Pazaru 1Foto: Wikipedia

Vlasnici novopazarskih teretnih transportnih preduzeća u ovom gradu teško nalaze kvalifikovane radnike za svoju delatnost, iako ih na evidenciji nezaposlenih ima nekoliko stotina.

Prema podacima Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) „vozača teretnjaka“ sa trećim stepenom stručnosti ima oko 170 i još dvadesetak sa četvrtim stepenom stručnosti. Kod ove službe prijavljeno je više od 400 lica sa vozačkom dozvolom „E“ kategorije.

Od ukupnog broja uposlenih vozača u transportnim firmama uposleno je samo 30 odsto vozača iz ovog grada, a ostali su iz drugih gradova u Srbiji. U novopazarskoj Filijali NSZ ističu, da i pored velikog broja nezaposlenih vozača, ovdašnji poslodavci ih zaobilaze. Vlasnici transportnih preduzeća imaju drugu priču i tvrde da su kamiondžije ovde deficitarne, jer inostrani poslodavci nude bolje uslove i zbog toga znatan broj ih je angažovan u Sloveniji, Austriji, Italiji i Nemačkoj.

Teretne transportne firme su i u ovom kraju savremeno opremljene. Pružaju usluge na teritoriji cele Srbije i u inostranstvu. U njima vozači mogu da zarade mesečno do 1.400-1.800 evra, ali je to nedovoljni poslovni mamac zbog dugih odsustvovanja od kuće i velikih odricanja.

U privrednom informatoru navodi se da u gradu ima 3.000 registrovanih vozila za teretni prevoz, ali i da saobraćaj i veze sa 10,7 procenata učestvuju u ukupnoj privredi grada, što ovu delatnost svrstava u bitnu kariku razvoja ovog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari