Kancelarija za KiM: Pitanje Trepče rešiti u pregovorima 1

Činjenica da nadležni organi na Kosovu još uvek nisu izabrali nadzorni odbor kombinata Trepča ne ugrožava na bilo koji način poslovanje preduzeća Trepča – sever sa sedištem u Zvečanu.

To preduzeće normalno posluje i ne postoji opasnost od bankrota, rečeno je Danasu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

U toj kancelariji nisu želeli da komentarišu pisanje prištinskog lista Koha ditore da kombinatu Trepča (koji je podeljen na dva odvojena dela, jedan pod kontrolom Beograda a drugi Prištine) preti bankrot zbog toga što nadzorni odbor još uvek nije formiran, a to je inače osnovni preduslov za registraciju Trepče kao javnog preduzeća u Ministarstvu trgovine i industrije Kosova.

– Preduzeće Trepča sever normalno funkcioniše i ne prete mu bilo kakvi poslovni problemi. Kosovska strana je prošle godine donela zakon o Trepči koji je od Vlade Srbije ocenjen kao pokušaj konfiskacije tog preduzeća, što je odbačeno kao neprihvatljivo. Vlada Srbije je povodom toga donela odgovarajuće odluke kojim su poništene pravne posledice akata i radnji kosovskih institucija u vezi sa tim preduzećem – ističu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

U toj kancelariji dodaju da sve nerešene probleme vezano za funkcionisanje kombinata Trepča nikako ne treba rešavati jednostranim potezima, na kakav se prošle godine odlučila Priština, već da je to jedino moguće rešiti na adekvatan način dijalogom dve strane o svim spornim pitanjima.

Kontaktirali smo juče i Jovana Dimkića, direktora Trepče sever, dela rudarskog kombinata pod srpskom upravom, ali nam je on u kratkom telefonskom razgovoru odgovorio da „ne može izjave vezano za tu temu da daje na takav način“ i rekao nam da pitanja pošaljemo u elektronskoj formi. Do zaključenja ovog izdanja nisu nam stigli odgovori na postavljena pitanja.

S druge strane, Koha ditore je pisala da još uvek nije završen izbor nadzornog odbora za metalurški kompleks Trepča, koji bi omogućio sprovođenje zakona o tom rudniku koji je stupio na snagu pre godinu dana.

Nadzorni odbor Trepče, prema tom zakonu, morao bi da bude uspostavljen u roku od šest meseci od datuma usvajanja u skupštini Kosova, ali do toga nije došlo. Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je u oktobru zatražio od nadležnih ministarstava da omoguće primenu zakona o Trepči. NJegov savetnik za ekonomiju, Haki Šatri, smatra da će procedura za izbor nadzornog odbora Trepče biti završena u roku od mesec dana.

Inače, u Trepči sever radi više od 3.000 ljudi, a prema dostupnim podacima u 2015. godini je u tom sistemu obrađeno 210.000 tona rude. Trepču je UNMIK 2000. godine podelio na dva dela – Sever i Jug. Oba dela Trepče su registrovana u kosovskim institucijama kojima se plaćaju porezi i doprinosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari