Kladovo: Na evidenciji NSZ 1.799 nezaposlenih u maju 1Foto: J. B. K.

Za dva programa mera aktivne politike zapošljavanja u ovoj godini iz opštinskog budžeta u Kladovu opredeljeno je 4,5 miliona dinara.

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja opštine Kladovo za period  2021. do 2023. godina takođe je predviđeno da se program Stručna praksa za stručno osposobljavnje po desetoro mladih za samostalan rad u struci bez zasnivanja radnog odnosa u naredne tri godine finansira sa po tri miliona dinara, a za  programe zapošljavanja nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih za subvencije poslodavcima godišnje će biti izdvajano po 1,5 milion dinara.

Nadležni očekuju da ovu meru aktivne politike zapošljavanja Nacionalna služba podrži ove godine sa dodatnih 1,3 miliona dinara pa će u program biti uključeno po 14 nezaposlenih osoba iz kategorije teže zapošljivih.

Prema evidenciji kladovske ispostave NSZ prošlog meseca je u kladovskoj opštini bilo 1.799 nezaposlenih lica i više od polovine –  953 su žene. U ukupnom broju najveći udeo : 835 čine lica bez kvalifikacija, 78 je polukvalifikovanih radnika, sa III I IV stepenom stručne spreme je 756, a sa fakultetskim obrazovanjem 118 osoba.

Inače, iz Unije poslodavca – poslodavci Kladovo potekla je inicijativa da se državljanima Rumunije bez ograničenja omogući kretanje unutar pojasa pogranične zone do 30 km sa boravkom u Srbiji ne dužim od 24 sata.

Ovo je jedna od prvih aktivnosti mladih kladovskih privrednika, a namera im je da se efikasnije utiče na bolje uslove poslovanja i života u Kladovu na širenje tržišta, novo zapošljavanje, obrazovanje u skladu sa potrebama privrede, bližu pograničnu saradnju sa Rumunijom.

Ovaj predlog biće na dnevnom redu sednice Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije 27. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari