Narodna banka Srbije će, kroz instrumente monetarne politike sačuvati stabilnost dinara i učiniti napore na obuzdavanju javne potrošnje, izjavio je juče u Vranju guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić. On je precizirao da to „iziskuje velike napore, ali da će centralna banka istrajati na kursu održavanja monetarne stabilnosti“.

Narodna banka Srbije će, kroz instrumente monetarne politike sačuvati stabilnost dinara i učiniti napore na obuzdavanju javne potrošnje, izjavio je juče u Vranju guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić. On je precizirao da to „iziskuje velike napore, ali da će centralna banka istrajati na kursu održavanja monetarne stabilnosti“. Zamoljen da prokomentariše kolika će na kraju godine biti inflacija u Srbiji, guverner NBS rekao je da je to pitanje za ministra finansija. „Sve će zavisiti od toga kako će biti projektovan budžet Srbije za 2008. godinu. To je ključna stvar“, naglasio je Jelašić i dodao da će centralna banka učiniti sve da i dalje bude „tranzicioni motor“ u približavanju Srbije Evropskoj uniji.
Odgovarajući na pitanje dopisnika Danasa hoće li Srbija, za vreme njegovog mandata kao guvernera NBS, postati punopravni član Evropske unije Jelašić je odgovorio: „Ja lično i ceo tim NBS uradićemo sve u tom pravcu, ali morate da znate da je to više političko pitanje kojim treba da se bave oni koji daju obećanja. Neki bi trebalo da pogledaju svoje partijske programe i da ljudima objasne šta su obećavali 5. oktobra pre sedam godina, a šta danas rade. U svakom slučaju reč je o dugotrajnom procesu“, rekao je guverner Jelašić, koji je sa saradnicima prvi put na jugu Srbije imao prezentaciju značaja monetarne politike za ulaganja, razvoj i funkcionisanje privrede. Tokom posete opštini Vranje koju je organizovala regionalna Privredna komora Leskovac, guverner Jelašić je obišao i Fabriku stočne hrane Nutriko vlasnika Dragana Aleksića i upoznao se sa problemima sa kojima se suočava to preduzeće i preduzetnici na jugu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari