Knežević: Spremnost za unapređenje saradnje 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Ministar privrede Goran Knežević i beloruski ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Vladimir Vasiljevič Koltovič izrazili su danas spremnost dve zemlje da unaprede trgovinsku razmenu i druge oblike saradnje.

U izjavi medijima posle potpisivanja Protokola sa 10. zasedanja Medjuvladine komisije i Memoranduma o međusobnom razumevanju i saradnji u oblasti konkurentske politike, Knežević je podsetio da je ukupna trgovinska razmena prošle godine bila na nivou od 80 miliona dolara, po srpskim podacima, i na nivou od 100 miliona dolara, po beloruskim podacima, zbog razlike u statističkim podacima.

On je rekao da je beloruskoj delegaciji predočio nekoliko segmenata privrede u kojima saradnja može da bude bolja i istakao direktne investicije, privatizaciju oko 160 firmi iz portfelja ministarstva privrede i formiranje zajedničkih firmi radi izlaska na treća tržišta.

Za sve predložene oblasti postoje potpisani medjudržavni sporazumi i sada je na privrednicima da ostvare kontakte i posluju na najbolji način, a na državi je da ukloni sve barijere, rekao je Knežević.

Koltovič je izjavio da nema barijera u komunikaciji između Srbije i Belorusije i podsetio da su dve zemlje potpisale sporazum o slobodnoj trgovini i ukinule vize.

Prošle godine je zabeležen izvestan pad u privrednoj saradnji, ali je ove godine zabeležen rast, rekao je on i naveo da je robna razmena povećana za više od 60 odsto u prva dva meseca 2017. kao i da je uvoz iz Srbije u Belorusiju povećan za 83 odsto.

On je rekao da je njegova delegacija donela ponudu za početak proizvodnje auto delova i pozvao investitore iz Srbije da ulažu u izgradnju dva trgovinska centra u Minsku.

Zainteresovani smo za saradnju u turizmu, sportu, medicini i nauci, a postigli smo dogovore o semenskom materijalu i isporuci poljoprivrednih proizvoda u Srbiju, izjavio je Koltovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari