Bivši vlasnik Autotransportnog preduzeća Vojvodina Ilija Dević podneo je juče krivične prijave protiv bivše gradonačelnice Novog Sada, sadašnje predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i još nekoliko bivših i sadašnjih gradskih funkcionera u Novom Sadu. Krivičnu prijavu podneo je i protiv Igora Mirovića, koji je od 2004. do 2008. bio direktor Zavoda za izgradnju grada, a danas je funkcioner Srpske napredne stranke.


U prijavi se oni sumnjiče da su naneli štetu Novom Sadu od 400 miliona dinara, da su grubo povredili prava 500 zaposlenih u ATP Vojvodina, koje su oštetili za više stotina miliona evra. Dević gradske funkcionere okrivljuje jer su 2005. i 2006. godine prvo doneli odluku i sklopili ugovor s njim o izgradnji nove međumesne autobuske stanice u Novom Sadu, da bi potom počeli da opstruišu sprovođenje ugovora i da namerno ometaju početak rada nove stanice. Zbog takvog odnosa, nadležni sudovi su ranije već presudili da grad Novi Sad mora ATP Vojvodini da isplati 400 miliona dinara odštete.

Krivičnu prijavu Dević je podneo i protiv aktuelnog gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i njegovog zamenika Miroja Jovanovića, uz optužbu da su vršili pritisak na pravosuđe i na tužilaštvo, kao i da su sprečavali izvršenje pravosnažne presude.

Dević je u saopštenju naveo da je krivične prijave prosledio i evropskim institucijama, jer je svestan da se na domaći sud i tužilaštvo vrše pritisci, zbog čega ne mogu da rade u skladu sa svojom profesionalnom dužnošću i obavezama.

Podsetimo, evropske institucije upoznate su sa predmetom ATP Vojvodina, koju su svrstali među pet najvećih sa spiska od 24 sporne privatizacije, jedinu u kojoj je oštećen investitor a ne država. Rad domaćih organa u tom predmetu pomno prate i Evropska komisija i Evropski parlament, a protekle nedelje je Dević na njihov poziv boravio u Briselu, kako bi saradnicima u kabinetu Federike Mogerini i Dejvida Mekalistera razjasnio pozadinu i sadašnji tok ovog problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari