Ko je nadležan da prijavi mogući falsifikat 1

Ministarstvo pravde neće preduzimati nikakve mere povodom zahteva za razrešenje sudskog veštaka Mirjane Labović, iako je dobilo dokumentaciju koja budi sumnju da je njena diploma o završenom fakultetu falsifikat. U usmenom odgovoru Danasu, u Ministarstvu kažu da nisu nadležni da utvrđuju krivično delo falsifikata, a sličan odgovor u pisanoj verziji dostavljen nam je i iz Gradskog zavoda za veštačenje u kome Labovićeva radi.


Zahtev za razrešenje Ministarstvu je dostavio Dejan Dragojlović, okrivljena strana u jednom od predmeta u kome je Labovićeva veštačila.

– Njenu diplomu izdao je Univerzitet Kosova u Prištini, 15. decembra 1983. godine, ali je problem što to nije pravi naziv te visokoškolske ustanove, niti se ona ikada tako zvala. Ministarstvo prosvete je na moj zahtev, to i potvrdilo, pozivajući se na Zakon o osnivanju Univerziteta u Prištini od 18. novembra 1969. godine, uz napomenu da on od tada nosi i naziv Univerzitet u Prištini – kaže Dragojlović za Danas.

On dodaje da su sporna i imena iz potpisa diplome. Naime, kao dekan Ekonomskog fakulteta potpisan je prof. dr Seljman Seljmanaj, kome je pravo ime zapravo Selman Selmanaj. Greška je napravljena i kod rektora gde je potpisan prof. dr Božidar Čolović. Na prištinskom Univerzitetu koji je izmešten u Kosovsku Mitrovicu, kao ni u Ministarstvu prosvete, ne postoje podaci o tome, jer je dokumentacija za period od 1975. do 1985. ostala u Prištini. Ali, iz Monografije na koju se i taj univerzitet pozvao odgovarajući Dragojloviću, navodi se da je rektor te godine kada je diploma izdata bio dr Hajredin Hodža, dok je Čolović na tu funkciju stupio dve godine kasnije.

Nedoumice oko verodostojnosti diplome Dragojlović je 22. februara ove godine prosledio Ministarstvu pravde, uz zahtev za razrešenje sudskog veštaka i uz to priložio dokumentaciju do koje je došao. U odgovoru koji je dobio posle dva dana, Ministarstvo navodi da je pritužbu zajedno sa spisima dostavilo Trećem osnovnom sudu, pred kojim se vodi postupak u kome je on optužen a Labovićeva veštak, kao i da su njoj poslali predmet na izjašnjavanje. Ali, ističu u Ministarstvu, oni „nisu nadležni da utvrđuju postojanje krivičnih i drugih protivpravnih dela“ i stranku upućuju da se, ukoliko poseduje dokaze, obrati tužilaštvu (ako je reč o delu za koje se goni po službenoj dužnosti) ili da podnese privatnu tužbu.

Sličan odgovor dat je i Danasu.

– Ukoliko tužilac pokrene postupak za utvrđivanje originalnosti diplome, Ministarstvo će o tome biti obavešteno, a mi ćemo onda po službenoj dužnosti o tome informisati sve sudove u kojima je taj veštak angažovan – kažu u Ministarstvu i dodaju da je u nadležnosti tužioca da utvrdi da li eventualno ima i krivične odgovornosti.

Na pitanje zašto Ministarstvo nije prosledilo predmet tužilaštvu, jer je ipak reč o ozbiljnoj optužbi, koja za posledicu može da ima obaranje svih predmeta u kojima je za ekonomsko finansijsko veštačenje bila angažovana Labovićeva, rečeno nam je da na rad veštaka pristižu brojne primedbe i da oni nemaju mogućnosti da svaku proveravaju.

Kako se vrši selekcija i određuje koja će prijava biti proverena, nismo uspeli da saznamo. Naime, ista stranka, Dragojlović, 2013. posumnjao je u stručnost grafoskopskog veštačenja i tada je Ministarstvo pravde zatražilo i od Ministarstva prosvete dobilo informaciju da viša kriminalistička škola koju je veštak Anica Bajić navela u svojoj biografiji, ne poseduje dozvolu za rad, i ona je potom bila razrešena. „To je možda zbog toga što u tom slučaju nije moralo da se utvrđuje postojanje krivičnog dela“, rečeno nam je u PR službi Ministarstva pravde. Na pitanje zašto u ovom slučaju predmet u kome postoje papiri koji bude sumnju, nije prosleđen tužiocu, kada i običan građanin, a državni organ i po službenoj dužnosti ima obavezu da prijavi ukoliko ima saznanja o počinjenom krivičnom delu, odgovor je glasio „da sa tužiocima to ne funkcioniše na isti način“.

Ni Gradski zavod nije nadležan

U Gradskom zavodu za veštačenje, u kome je Mirjana Labović zaposlena, na pitanje Danasa da li su preduzeli neke mere povodom sumnji da diploma nije verodostojna, odgovorio je da se razrešenje i imenovanje veštaka vodi pred Ministarstvom pravde. „Kada je u pitanju falsifikat, postupak za utvrđivanje falsifikata se vodi pred nadležnim sudom. Na osnovu gorenavedenog, Gradski zavod za veštačenja nije nadležan za pokretanje i vođenje postupaka za razrešenje veštaka ili utvrđivanje falsifikata“, kažu u Gradskom zavodu.

Labović: Završila sam fakultet

– Za sve informacije o ovom predmetu možete se obratiti sudu, on je jedini nadležan da ih da i jedini je naredbodavac. Ja ne mogu ništa da kažem – odgovorila je Danasu Mirjana Labović na pitanje kako komentariše inicijativu za njeno razrešenje, ali je potom i dodala da „pod punom odgovornošću tvrdi da je završila fakultet“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari