U novosadskom Privrednom sudu juče je održano novo ročište po tužbi Ilije Devića, većinskog vlasnika ATP „Vojvodina“ protiv Grada a za nadoknadu lične štete nastale jer nije ispoštovan ugovor o izgradnji nove autobuske stanice, koji je to preduzeće sklopilo sa tadašnjom gradonačelnicom Majom Gojković.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Zastupnici Grada u ovom sporu zatražili su da se postupak prekine jer je protiv Devića pokrenut krivični postupak. Oni tvrde da to u ovoj parnici predstavlja takozvano prethodno pitanje od čijeg ishoda zavisi osnovanost zahteva za nadoknadu štete, što je svojevrsni nonsens. Da je štetu pretrpeo Grad, to bi i imalo smisla, jer bi eventualna krivica bila podrška tužbenom zahtevu. Ali, u ovom slučaju oštećen je Dević, koji je u probleme a potom i stečaj dospeo upravo zbog toga što grad nije ispunio svoj deo ugovornih obaveza i preusmerio saobraćaj na novoizgrađenu stanicu – kaže za Danas advokat Devića Nebojša Đokić i dodaje da nova sutkinja u ovom predmetu, kojoj je zahtev tuženog Grada dostavljen ranije, nije još donela odluku, ali da je na jučerašnjem ročištu nastavila postupak saslušavanjem dva veštaka, poljoprivredne i građevinske struke.

Đokić objašnjava da su veštaci obrazložili svoj nalaz ali i da im je sud prihvatio obračun visine štete. Međutim, isti tretman nije imalo i veštačenje Mašinskog fakulteta u Beogradu. Naime, ističe naš sagovornik, Mašinski fakultet je naredbom suda dobio zadatak da utvrdi broj izgubljenih norma-sati u novoizgrađenom servisnom centru, ovlašćenom za Evrobus, Setru i Mercedes, kao i izgubljenu dobit zbog zaustavljene prodaje mašina sedam međunarodnih brendova, čije je zastupništvo ATP Vojvodina pre stečaja takođe imala. Tim profesora tog fakulteta, utvrdio je tražene parametre i priložio važeće cenovnike kojih je ATP Vojvodina morala da se pridržava kao zastupnik.

– Zatražili smo da Mašinski fakultet, poput dva prethodna veštačenja, takođe sam obračuna novčani deo načinjene štete, ali je sutkinja to odmah odbila i naložila da za ovaj deo obračun sačini poseban finansijski veštak – ističe Đokić i podseća da je nalaz odštete koju je Mašinski fakultet već obračunao, dostigao oko 70 miliona evra.

Podsetimo, predmet ATP Vojvodine nalazi se na listi Evropske komisije među prvih pet od ukupno 24 sporna slučaja visoke korupcije uglavnom iz postupaka privatizacije. Označen je kao jedini u kome je oštećen investitor a ne država. U sedištu EK pomno prate nastojanja da se predmeti sa tog spiska reše, a za slučaj ATP Vojvodine formirana je čak i posebna radna grupa.

Vrednost

Iako je u slučaju ATP Vojvodine oštećen investitor, Ilija Dević, većinski vlasnik uhapšen je pre dve godine, u sklopu objave da su svi predmeti sa liste od 24 sporne privatizacije rešeni. Protiv njega je kasnije pokrenut krivični postupak pod optužbom da je zloupotrebio službeni položaj i time umanjio vrednost preduzeća. Ipak, činjenica je da je to preduzeće u momentu privatizacije bilo procenjeno na tri miliona evra, a da je nakon završenih investicija vrednost dostigla oko 100 miliona. I u zvaničnim berzanskim dokumentima registruje se da je dve godine nakon prodaje i nominalno cena akcija porasla za oko 40 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari