Ministar turizma u tehničkoj Vladi Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da će svi putnici koji žele da otkažu letovanje u Turskoj imati pravo na povraćaj novca od turističkih agencija.

Turisti donose odluku da li će ili neće putovati. Agencije zadržavaju samo deo novca za stvarne troškove, rekao je Ljajić.

On je naveo da je, prema informacijama od jutros, u tri agencije koje prodaju aranžmane za Tursku od 216 putnika otkazalo samo njih 11.

Ljajić je rakao da nije u nadležnosti Ministarstva turizma da govori putnicima da li je negde bezbedno ili ne, već da građane upozna sa pravima i obavezama koje turističke agencije imaju prema putnicima.

S druge strane Ministarstvo za kulturu i turizam Republike Turske saopštilo je danas da, počev od 21. jula 2016. godine, vanredno stanje koje je proglašeno širom zemlje predstavlja paket mera koje će se sprovesti u okviru ustavnih zakona radi povećanja bezbednosti s ciljem da se država izbori sa pretnjama po ljudska prava i slobodu naroda. Navedeni paket mera, kako se navodi u saopštenju ne sadrži bilo kakva ograničenja osnovnih ljudskih prava i slobode.

„Mere bezbednosti koje će se primeniti neće ni na koji način uticati na turiste koji budu posećivali Republiku Tursku niti na svakodnevnicu turskih državljana, a takođe neće predstavljati prepreku ni za normalno funkcionisanje vazdušnog saobraćaja i međunarodna kretanja kroz Republiku Tursku. Ne postoji prepreka za bezbedan boravak i odmor turista u svim destinacijama i letovalištima Republike Turske“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari