Koalicija za nadzor javnih finansija: Sprečiti Vučićev desant na budžet 1Vučić sa zaduženima u švajcarcima prilikom nedavnog protesta Foto: FoNet/ TV

Кoalicija za nadzor javnih finansija pozvala je danas poslanike svih parlamentarnih stranaka da glasaju protiv vladinog Predloga zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

„Ovaj populistički akt, koji je deo političke kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih najbližih saradnika, koštaće građane naše zemlje, prema projekcijama same Vlade, više od 11,5 milijardi dinara, odnosno nešto više od 99 miliona evra po današnjem kursu Narodne banke Srbije“, navodi se u saopštenju Koalicije.

Istaknuto je da „nema civilizovane zemlje na svetu u kojoj su oni koji ne duguju obavezani da plate za one koji su dužni, niti demokratske zemlje u kojoj se izvršna vlast upliće u ugovore zaključene između privatnih subjekata“.

„Usvajanje ovog i ovakvog predloga zakona bio bi još jedan korak ka urušavanju sistema javnih finansija i dodatnoj kontaminaciji srpske političke scene u režiji aktuelnog predsednika i njegovih najbližih saradnika“, smatra Koalicija za nadzor javnih finansija.

Ocenjeno je da „to što Aleksandru Vučiću nijedna milijarda dinara građana Srbije, utrošena na njegovu političku propagandu, nije uludo bačena, ne obavezuje nikoga, a najmanje narodne poslanike, da mu asistiraju u pustošenju srpskog budžeta“.

„Zbog toga apelujemo na narodne poslanike da se odupru tiraniji bezumlja, spreče Vučićev desant na srpske javne finansije i da kao istinski narodni predstavnici odbace ovaj naopaki i štetočinski predlog zakona. I naravno, sačuvaju ovih 99 milona evra, za razliku od drugih stotina milona koje su utrošene suprotno javnom interesu“, navela je u saopštenju Koalicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari