Kokeza kupio Eurosalon od Kvrgića za 190.000, pa mu prodao za 915.000 1Foto: Starsport

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza prodao je prošle nedelje Eurosalon fabriku Slobodanu Kvrgiću, vlasniku firmi Prointer i Alti.

Od istog tog čoveka, Kvrgića, Slaviša Kokeza je pre samo dve i po godine kupio istu tu fabriku ali za pet puta manje novca, piše Insajder.

Iako je višestruku zaradu koju je Kokeza u tako kratkom roku ostvario kupoprodajom Eurosalon fabrike moguće objasniti uvećanjem profita u tom periodu, ova transakcija zanimljiva je pre svega zbog aktera koji su u njoj učestvovali.

Slobodan Kvrgić je vlasnik Prointera, kompanije koja na tržištu informacionih tehnologija u poslednje tri godine beleži ogroman rast zahvaljujući brojnim milionskim ugovorima sa državnom upravom i javnim preduzećima. Predstavnici opozicije isticali su u prethodnom periodu da upravo predsednik FSS-a i član SNS-a Slaviša Kokeza stoji iza Prointera. 

Prointer, Alti i Eurosalon fabrika na istoj adresi

Prema podacima iz APR, a po ceni od 915.000 evra, novi vlasnik Eurosalon fabrike postalo je preduzeće Alti iz Čačka koje je u stopostotnom vlasništvu Prointera. I Alti i Prointer su firme koje se bave ugradnjom softvera i prodajom računarske opreme. 

Kompanije Eurosalon fabrika, Alti i Prointer nalaze se na istoj adresi – Dunavska bb. Zoran Ivanović koji se kratko vreme vodio i kao vlasnik Prointera, bio je direktor Eurosalon fabrike u vreme dok je njen vlasnik bio Slaviša Kokeza. Ivanović je na toj poziciji i danas. Na sajtu Eurosalon fabrike reklamira se kompanija Prointer.

Vlasnik Prointera i Altija je Slobodan Kvrgić od koga je Slaviša Kokeza i kupio Eurosalon fabriku krajem 2014. godine.

Prema istraživanju Insajdera, 100 odsto vlasništva u Eurosalon fabrici, koja je u tom trenutku imala u nekretninama oko 1,3 miliona evra i obrtnu imovinu od oko 2,4 miliona evra, Kokeza je od Kvrgića kupio po ceni od samo 191 000 evra.

Eurosalon fabrika se bavi proizvodnjom pločastog i tapaciranog nameštaja. Na sajtu ove kompanije se kao klijenti između ostalih navode Vlada Republike Srbije, Ministarstvo finansija, Ministarstvo pravde, Narodna banka, Uprava carina, Putevi Srbije kao i Sportsko Društvo Crvena Zvezda, čiji je Kokeza bio potpredsednik.

U prvoj godini, nakon što je Slaviša Kokeza preuzeo Eurosalon fabriku, njeni prihodi od prodaje su praktično duplirani sa 212 na 393 miliona dinara.

Za poslednje dve godine Eurosalon fabrika je putem javnih nabavki sklopila oko 40 poslova sa državnim institucijama i preduzećima, četiri puta više nego u periodu od 2012. do 2014.

Za sada nije poznato zbog čega je Slaviša Kokeza odlučio da upravo sada napusti ovako unosan biznis. 

Kako se razvijao Prointer

Prointer, koji je preko svoje firme Alti kupio Eurosalon fabriku, spada u najveće kompanije u Srbiji na jednom od najbrže rastućih tržišta – informacionih tehnologija.

Da je Prointer rastao pre svega zahvaljujući poslovima koje je dobijao od države jasno je iz podatka da je tokom 2012.  pobedio na jednom, a 2016. na 150 tendera – od uvođenja informacionih sistema do nabavke računara i tonera.  

Ova firma je 2012. imala prihod od 73 miliona dinara, a tri godine kasnije zaradila je više od 2,5 milijardi dinara.

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je krajem 2016. postupak ispitivanja da li je kompanija Prointer preuzimanjem 100 odsto vlasništva firme čačanke firme Alti koja se bavi prodajom računarske opreme i u čijem je vlasništvu bio lanac Win Win,  uspostavila nedozvoljen monopolski položaj na domaćem IT tržištu.

Taj postupak i dalje nije okončan. 

Dok Komisija odlučuje, samo u prvih pet meseci ove godine Prointer je s državnim organima i javnim preduzećima sklopio ugovore za skoro 40 novih nabavki, vrednosti preko tri miliona evra.

Jedan od najvećih klijenata Prointera je i javno preduzeće EPS. EDB i Elektro-Vojvodina su između ostalog od Prointera nabavili softver SAP. Umesto da ovaj program kupe od proizvođača nabavka je realizovana preko Prointera kao posrednika. Kako je za Insajder potvrdio Branko Kovačević, dugogodišnji dekan i profesor Elektrotehničkog fakulteta koji je od 2014. predsednik nadzornog odbora EPS, softver SAP iako je plaćen Prointeru više miliona evra, EPS do sada nije implementirao. 

Slaviša Kokeza je odbio da za Insajder odgovora na pitanja o vezama sa Prointerom.

Pitanja Insajdera upućena Slaviši Kokezi početkom marta ove godine:

Vaša firma Eurosalon Fabrika i Prointer se nalaze na istoj adresi – Dunavska bb. Eurosalon ste kupili od sadašnjeg vlasnika Prointera Slobodana Kvrgića. Direktor u vašoj firmi je Zoran Ivanović koji je jedan kratak period bio i vlasnik Prointera. Da li je sve ovo samo slučajnost?

Eurosalon Fabriku platili ste, prema zvaničnim podacima, 191 hiljadu evra. Prema našoj analizi može da se zaključi da je ta cena ispod svake cene jer je, prema finansijskom izveštaju, u trenutku kupovine vrednost te fabrike samo u nekretninama iznosila oko 1,3 miliona evra. Firma je imala obrtnu imovinu od oko 2,4 miliona evra i dugoročne obaveze u iznosu od 178 hiljada evra. Da li je to zaista bila tržisna cena ili je u pitanju neka vrsta dogovora sa bivšim vlasnikom Eurosalon fabrike, ujedno i vlasnikom Prointera Slobodanom Kvrgićem?

Kako objašnjavate činjenicu da je za poslednje dve godine Eurosalon fabrika putem javnih nabavki sklopila blizu 40 poslova, četiri puta više nego u periodu od 2012. do 2014?

Vaša kompanija Senior Team bavi se prodajom računarske opreme i softvera. Da li sarađujete sa firmama Prointer, Alti i prodajnim lancem Win Win?

Kokeza vlasnik ugostiteljskog objekta i informatičke firme

Slaviša Kokeza je još uvek vlasnik firme Senior team, koja se kao i Prointer bavi trgovinom računarskom opremom i softverima. I ova kompanija se nalazi na istoj adresi kao i Prointer.   

Senior Team je osnovan sredinom 2014 godine. Firma je te godine imala gubitak iznad visine kapitala u iznosu 3,5 miliona dinara da bi samo godinu dana kasnije višestruko uvećala svoju imovinu i ostvarila dobitak u poslovanju od preko 22 miliona dinara.

Kokeza je takođe vlasnik kafića Contact na Novom Beogradu. Taj lokal je osnovan 2010. godine a prema poslednjem finansijkom izveštaju posluje sa dobitkom od 4,8 miliona dinara.

 “Premijer je moj prijatelj i tu ništa nije sporno. Znamo se preko 15 godina i privatno smo prijatelji i drugari. Imam i imao sam različite firme. Od proizvodnje, trgovine, hotelijerstva… Tako je i danas. Nikad nisam radio kod nekog privatnika niti u nekoj državnoj instituciji. Jesam član SNS-a, ali politički nisam aktivan“, rekao je Kokeza prošle godine, povodom optužbi da svoje poslovne uspehe duguje dobrim odnosima sa predsednikom Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari