Kolateralna šteta, ali ne traže korekciju za maloprodaju 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Javno preduzeće „Srbijagas“ dostavilo je Udruženju za snabdevanje gasa nove račune za januar uvećane za 10,8 odsto zbog skoka cene gasa na Beregovu – punktu na kojem srpska firma preuzima plavi energent.

„Srbijagas“ sada plaća po kubiku 266,88 umesto 240,78 dolara za 1.000 kubika gasa. Odluka Srbijagasa da zbog ovog poskupljenja podigne cene svojim kupcima u Srbiji – distributerima, naišla je na njihovo oštro protivljenje, ali stručnjaci smatraju da je ovog puta Srbijagas ipak u pravu. Distributeri će nesumnjivo biti oštećeni, jer im je zakonom zabranjeno da postupe isto kao i Srbijagas prema njima i podignu cene prema svojim kupcima – građanima, pre nego što za to dobiju saglasnost Agencije za energetiku, ali kako naglašavaju sagovornici Danasa, ovog puta će morati da budu – kolateralna šteta.

Distributeri su nezadovoljni time što im je „Srbijagas“ povećao nabavne cene, iako je iz Ministarstva rudarstva i energetike ranije poručeno da povećanje cene gasa neće doći na razmatranje do juna. Distributeri su zbog toga vratili januarske račune koje im je isporučio „Srbijagas“ odbivši da ih plate. Pokušali smo juče da dobijemo Dušana Bajatovića, direktora „Srbijagasa“ koji se nije javljao na telefon niti je odgovorio na poruku koju smo mu poslali. Takođe smo kontaktirali i Ministarstvo rudarstva i energetike gde nisu želeli da komentarišu zamerke koje na njihov račun izriču distributeri gasa. Međutim, izvor Danasa blizak Vladi Srbije objašnjava da Ministarstvo rudarstva i energetike nikada nije garantovalo distributerima da se nabavna cena po kojoj dobijaju gas od „Srbijagasa“, a koji ga opet nabavlja od „Gasproma“, neće menjati do juna.

– Rečeno je samo da se neće menjati cena gasa za krajnje potrošače – kaže naš izvor. Isto tako naš kontakt ističe da distributeri još uvek nisu uputili zahtev Agenciji za energetiku za povećanje cene „plavog energenta“ za domaćinstva. To nam je potvrđeno i u toj instituciji gde nam je rečeno da Agenciji za energetiku od početka godine nije stigao zahtev distributera gasa za povećanje maloprodajnih cena gasa.

Slobodan Ružić, bivši pomoćnik ministra energetike Srbije i direktor firme Enerdži sejving grup kaže za Danas da distributeri gasa mogu da se nađu u poslovnim problemima zbog skoka nabavnih cena gasa.

– „Srbijagas“ je sasvim ispravno reagovao na povećanje nabavnih cena. Međutim, distributeri u Srbiji su potpuno nezaštićeni i nalaze se u situaciji koji ne mogu da kontrolišu na bilo koji način. Povećanje nabavne cene može da im nanese poslovni gubitak, a oni sa druge strane ne mogu po automatizmu da povećaju svoje maloprodajne cene za domaćinstva već moraju da čekaju odobrenje Agencije za energetiku. Svedoci smo da, iako je reč o nezavisnom regulatornom telu, ta institucija nekada donosi odluke koje su ipak pod uticajem politike, a ne realnog stanja na tržištu energenata – objašnjava Ružić.

On dodaje da je stoga potrebno izmeniti ceo sistem na osnovu koga se određuju cene gasa.

– Kao što „Srbijagas“ može da izmeni svoju prodajnu cenu, isto to pravo bi trebalo dodeliti i distributerima gasa kada je reč o maloprodajnim cenama. Na taj način oni bi mogli da spreče gubitke koje aktuelni način određivanja cena može da izazove. Naravno, treba biti objektivan i reći da se distributeri bune samo kada skoči cena i traže što hitnije povećanje u maloprodaji, ali da ne reaguju na isti način kad se ta cena na tržištu smanji, a kada bi oni na osnovu toga trebalo da usklade to jest smanje i maloprodajne cene – navodi Ružić.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, ističe za Danas da bi Agencija za energetiku trebalo da odobri distributerima povećanje maloprodajnih cena kako se ne bi suočili sa gubitkom.

– Marža distributera nije velika da bi mogli da je još i smanje na svoju štetu. Zbog toga je neophodno da se distributerima odobri da i oni koriguju svoje cene u skladu sa njenim rastom na svetskom tržištu. Drugim rečima, Agencija za energetiku bi trebalo da odobri promenu cena u maloprodaji. Sa druge strane ne vidim što se Ministarstvo energetike svojim komentarima meša u cenovnu politiku kada nije nadležno za nju već je to Agencija za energetiku – kaže Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari