Komisija za zaštitu konkurencije: Osam preduzeća nameštala ponude za nabaku birotehničke opreme 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Кomisija za zaštitu konkurencije saopštila je danas da je izrekla kaznu, odnosno meru zaštite konkurencije, u ukupnom iznosu od gotovo 60 miliona dinara za osam privrednih društava iz Beograda, Niša i Jagodine koja su povredila konkurencije, jer su nameštala ponude u javnim i privatnim nabavkama birotehničke opreme i njenog servisiranja.

Komisija je utvrdila da su komapnije Original, Mikops, Birolinija, Biro Print sistemi, Dikti Line, Birodeveloping, Birotehnika Jagodina i Кonica Minolta poslovna rešenja, „zaključile zabranjeni restriktivni sporazum kojim se neposredno ili posredno utvrđivale prodajne cene ili druge uslove trgovine, a koji su za cilj imale ograničavanje i sprečavanje konkurencije“.

U saopštenju Komisije je istaknuto da „nameštanje ponuda predstavlja veoma tešku povredu konkurencije i da se ovakvo ponašanje od strane većine društava ponavljalo iz nabavke u nabavku u periodu dužem od tri godine“.

Pojedinačno, novčana obaveza se kreće od 179.000 dinara do iznosa većeg od 27 miliona dinara, u zavisnosti od prihoda uključenih društava.

„Predmet nabavki u kojima su ponude koordinirane je birotehnička oprema koja odgovara opremi proizvodjača ‘Кonica Minolta’ ili potrošni materijal, odnosno usluga servisiranja te birotehničke opreme“, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, te firme su „nameštale“ ponude u javnim i privatnim nabavkama u periodu od 2015. godine, odnosno društvo Biro Print Sistemi u periodu od aprila 2017. godine.

„To su radili na taj način što su preko društva Original razmenjivali informacije o tome koje društvo će podneti ponudu i kog naručioca, dok su se ostali uzdržavali od podnošenja ponuda. Primenjivali su i drugu formu nameštenih ponuda tako što su simulirali konkurenciju pribavljajući uslužne, odnosno prateće ponude sa višom cenom od ciljanog ponudjača, koje se mogu tretirati kao fiktivne ponude“, navela je Komisija za zaštitu konkurencije.

Tajni dogovor konkurenata Komisija je otkrila uz pomoć učesnika u tom sporazumu, koji je Кomisiji dostavio dokaze za učinjeni sporazum i obezbedio sebi oslobađanje plaćanja novčane obaveze na ime učinjene povrede konkurencije, što je omogućeno zahvaljujući pokajničkom programu koji sprovodi Кomisija, piše u saopštenju.

Iz Komisije su podsetili da do tajno dogovorenih ponuda, i u javnim tako i u privatnim nabavkama, dolazi s ciljem da se eliminiše konkurencija, „jer rizik od konkurencije vrši pritisak na ponudjače da ponude niže cene i/ili bolje uslove trgovine“.

„Učesnici na tržištu mogu razumno da se prilagode postojećim ili predvidivim postupanjima njihovih konkurenata na tržištu, pri čemu ne treba međusobno da ostvaruju kontakt čiji je cilj ili efekat ograničavanje ili sprečavanje konkurencije“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari