Uprava Nexe grupe iz Našica nastavila je veliki investicioni ciklus u Fabrici za proizvodnju kreča i kamenih agregata Jelen Do, i saopštila da će u projekte poboljšanja ekološke zaštite u fabrici i zaštitu životne sredine tog područja uložiti 763.604 evra. Jelen Do je privatizovan 2003.

Uprava Nexe grupe iz Našica nastavila je veliki investicioni ciklus u Fabrici za proizvodnju kreča i kamenih agregata Jelen Do, i saopštila da će u projekte poboljšanja ekološke zaštite u fabrici i zaštitu životne sredine tog područja uložiti 763.604 evra. Jelen Do je privatizovan 2003. godine, kada je većinski vlasnik postalo hrvatsko preduzeće Našicecement, koje posluje u okviru Nexe grupe, koja je i većinski vlasnik preduzeća Polet – Novi Bečej, Stražilovo – Sremski Karlovci i Jelen Do. Prema rečima Ivana Ergovića, predsednika uprave Nexe grupe, ovaj poslovni sistem do sada je u ta tri preduzeća investirao 52 miliona evra. U fabriku Jelen Do, do sada je uloženo 10,5 miliona evra.
– Zadovoljni smo rezultatima u Jelen Dolu, a naš cilj je da i dalje ulažemo u modernizaciju tehnologije, povećanje stepena ekološke zaštite, ali i obrazovanje mladih ljudi. Planiramo izgradnju nove peći u šta ćemo uložiti 7,5 miliona evra. Izgradnjom te peći Jelen Do će postati najsavremeniji i najveći proizvođač kreča u ovoj regiji, naglasio je Ergović.
On je naveo da su, radi poboljšanja stepena ekološke zaštite, ugrađeni sistem za otprašivanje, zatim primenjen novi način miniranja, instalirana je vodena zavesa koja smanjuje nivo prašine, a u primeni je vozilo koje sa puta prikuplja prašinu i druge nečistoće. U planu je uvođenje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, a do kraja marta biće ugrađen sistem za otprašivanje na kamenolomu. Osim toga, uprava je prošle godine donirala 34.000 dolara u projekte za poboljšanje kvaliteta života u mesnoj zajednici Jelen Do. „Nakon instaliranja novog postrojenja za zaštitu okoline, koncentracija prašine je oko deset miligrama u kubnom metru vazduha, što je pet puta bolje od evropskih standarda“, rekao je Ergović.
Generalni direktor Jelen Dola Aleksandar Savanović saopštio je da je u prošloj godini proizvedeno 76.698 tona kreča, što je 16 odsto više u odnosu na 2005. godinu i oko milion tona kamena, što je povećanje za 13 odsto. Ukupni prihod premašio je deset miliona evra, od čega je neto dobit 961.858 evra, dok su prosečne plate bile 32.700 dinara. Pored izgradnje krečne peći kapaciteta 350 tona dnevno, vrednosti oko 7,5 miliona evra, on je u ovoj godini najavio proširenje eksploatacionih polja na oba kamenoloma, što je investicija od 450.000 evra, nabavku mehanizacije u vrednosti od 485.000 evra i priključenje na sistem za vodosnabdevanje Rzav, što bi terbalo da košta oko 40.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari