Kopač: Primena ugovora ili kazna 1Foto: Srbijagas

Ministarski savet Energetske zajednice zemalja Jugoistočne Evrope će u oktobru u Sarajevu odlučiti da li će Srbiji uvesti sankcije zbog toga što poslovodstvo „Srbijagasa“ odbija da razdvoji snabdevanje gasom i delatnost operatera prenosnog sistema, izjavio je danas direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Uporno insistiranje poslovodstva „Srbijagasa“ da ne napravi ništa što se tiče razdvajanja delatnosti, moglo bi da dovede do usvajanja mera protiv Srbije ove godine, rekao je Kopač na sednici skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku.
Prema rečima Kopača 14. oktobra bi protiv Srbije mogle biti preduzete kaznene mere zbog nepoštovanja ugovora o Energetskoj zajednici, među kojima je najstrožija uskraćivanje novca Evropske unije (EU) za energetiku, prenosi FoNet.

Kopač je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije naveo da će Sekretarijat zajednice na ministarskom savetu u Sarajevu 14. oktobra predložiti još dve kaznene mere za Srbiju, uskraćivanje novca za nadoknade za saradnju sa zajednicom i oduzimanje glasačkog prava.

On je, međutim, izrazio nadu da do toga neće doći i da bi Vlada Srbije morala da odreaguje pre 14. oktobra i reši probleme sa Energetskom zajednicom od kojih je najvažniji razdvajanje u okviru preduzeća Srbijagas na transport i distribuciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari