Korporativni monopol gori od džavnog 1Foto: Dejana Majstorović

Ugovorom o koncesiji 32 apoteke javne ustanove “Apoteka Zrenjanin” prešle su u nadležnost novosadske firme “Apoteka Janković”, koja će njima upravljati narednih 15 godina.

Osnovni razlog zbog kojeg je doneta odluka da se upravljanje i obavljanje farmaceutske delatnosti dodeli kocesionaru je nelikvidnost i loše poslovanje ove javne ustanove, upozorava zrenjaninski poslanik Aleksandar Korovljev iz Pokreta DJB Zrenjanin. On kaže da JU„Apoteku Zrenjanin“ nikada nisu vodili najbolji, uvek je bila partijski plen a njenu vrednost je umanjila obaveza nabavke lekova putem tendera i rad u selima, gde nije ekonomski isplativo.

– Preuzimanjem javne ustanove „Apoteke Zrenjanin“ Apoteka Janković je nedvosmisleno zauzela monopol nad obavljanjem farmaceutske delatnosti u celoj opštini. Korporativni monopol je mnogo gori od državnog koji je često neminovnost, pogotovu u zemljama gde ne postoje antimonomopolski zakoni kao što je Zakon o uniformim cenama lekova u nabavci, a zatim i zakonski propisane marže – objašnjava Aleksandar Korovljev.

On izražava zabrinutost za zaposlena stručna lica, farmaceute koje je preuzeo koncesionar, koja će morati da balansiraju između dva često suprotstavljena zahteva, ekonomskog i etičkog, između forsiranja prodajnih rezultata i lečenja bolesnih ljudi.

-Farmaceutska delatnost je osetljiva i specifična, kao i zdravstvo i nije dobro da bude prepuštena samo zakonima tržišta. Rad koncesionara treba da nadzire i kontroliše društvo za posebne namene, dakle nova zdravstvena ustanova koja tek treba da bude formirana. Ova ustanova čak mora da odobri godišnji plan koncesionara za svaku godinu tokom trajanja koncesije. Društvo bi trebalo da bude ugovorna strana koja štiti interese nas građana. Sa tim nažalost imamo loša iskustva i imamo razlog da budemo zabrinuti – navodi Korovljev.

Korovljev podseća da Zrenjaninci već imaju iskustvo sa privatno-javnim partnerstvom kod prečišćavanja vode, gde interes građana treba da bude zaštićen od strane JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin ali da niko nema utisak da se to zaista tako i radi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari