Mreža za poslovnu podršku ocenila je da Ministarstvo građevinarstva treba u kratkom roku da postavi rigorozan sistem kontrole u svim lokalnim samoupravama kako mogućnosti za korupciju na osnovu novog Zakona o planiranju i izgradnji na lokalnom nivou ne bi postale veće.

 Kako se navodi, anketa sprovedena među 726 menadžera građevinskih firmi koje posluju u Srbiji, pokazala je da je korupcija kod procedura za odobrenje građevinskih radova najveća na nivou lokalnih samouprava koje su nadležne za izdavanje lokacijskih dozvola i da je 40 odsto firmi moralo da podmiti činovnike iz lokalnih samouprava.

– Iza lokalne uprava sledi Katastar nepokretnosti za koga su mnogi menadžeri rekli da je izuzetno spor u izdavanju neophodnih dokumenata i da se preko veze oni dobijaju višestruko brže nego u redovnoj proceduri – dodaje se u saopštenju. Ističe se i da je anketa pokazala da je i obraćanje lokalnim javno-komunalnim preduzećima u mnogim gradovima i opštinama veoma mukotrpno za menadžere građevinskih kompanija, jer se mesecima čeka na određene dokumente, dok poslovi stoje i kompanije trpe štetu.

Mreža za poslovnu podršku u saopštenju navodi i da je anketa pokazala da je korupcija kod procedura za dobijanje dozvola za gradnju i građevinske radove najizraženija na jugu Srbiji, gde u svakom drugom slučaju postoji neki oblik koruptivnog zahteva ka građevinskim preduzećima. U Šumadiji je to u svakom trećem slučaju, na nivou Beograda i zapadne Srbije u svakom četvrtom, dok su u Vojvodini ovi oblici korupcije najređi, ali su i tu višestruko češći nego u zemljama EU gde je prosek ispod tri odsto. „Anketirani privrednici traže od Vlade Srbije da odlučnim sistemskim merama najzad stane na put korupciji u praksi, što će olakšati poslovanje i dugoročno povećati priliv u budžetu Srbije“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari